Mener Bleken bør bli æresborger

Skuespilleren og regissøren Liv Ullmann tar nå til orde for at maleren Håkon Bleken skal bli æresborger av Trondheim.

Bleken og Ullmann

Liv Ullmann mener maleren Håkon Bleken bør bli æresborger av Trondheim i likhet med henne selv.

Foto: NRK

Arve Tellefsen

Arve Tellefsen er æresborger av Trondheim.

Foto: Ole Jørgen Finnes, NRK

Det var i forbindelse med avdukingen av et bilde Bleken har malt av Ullmann, at den kjente skuespilleren kom med uttalelsen.

Skal snakke med Ottervik

– Ja, er det ikke rart at denne skjønne, vakre og store maleren ikke er æresborger av Trondheim. Både jeg selv, Arve Tellefsen og Hjalmar "Hjallis" Andersen er blitt det, sa Liv Ullmann direkte i Dagsnytt 18 på NRK P2 torsdag kveld.

Håkon Bleken var sammen med Ullmann under sendingen, og bare lo det bort. Men han ville nok satt pris på en slik utmerkelse.

– Nei, nå må vi snakke med ordfører Rita Ottervik om dette, hvis det er hun som bestemmer sånt da, fortsatte Liv Ullmann.

Ingen er blitt utnevnt til æresborger av Trondheim siden 1997. Ordfører Rita Ottervik sier dette er en vanskelig sak.

– Delte meninger

ordfører i Trondheim Rita Ottervik

Trondheimsordfører Rita Ottervik sier det er delte meninger om å utnevne æresborgere av byen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Det er delte meninger om denne ordningen. For vi har mange kunstnere, idrettsutøvere og andre som gjør en fantastisk jobb for byen. Hvis vi skal velge ut en, må vi velge bort andre. Dette er vanskelig, sier Ottervik.

Mange lyttere av NRK Trøndelags morgensending mener Bleken i likhet med Nils Arne Eggen og Marvin Wiseth er gode kandidater til å bli æresborgere av byen.

– Jeg er ikke avvisende til å vurdere å ta opp igjen tradisjonen med å utnevne æresborgere av Trondheim, og vi har mange sterke kandidater, sier Ottervik.

Hun understreker at Håkon Bleken er en fantatistisk trondheimskunstner.

– Derfor har også kommunen bidratt til "Gråmølna". Det er et museum på Solsiden hvor kunsten hans skal komme byens innbyggere til glede, sier hun til NRK.

Avduket maleri

Senere i går kveld ble altså Blekens maleri av Liv Ullmann avduket i Nationaltheatret i Oslo.

– Han har sett saker som jeg nesten trodde var hemmelig. Det er et fortellende bilde og passer bra om en fortellende kunstner, sier Liv Ullmann om maleriet som ble avduket.

83 år gamle Håkon Bleken fikk sitt gjennombrudd som kunstner i 1971 med en serie kulltegner som han kalte "Fragmenter av et diktatur".

Mange protretter

Han har også malt det offisielle signingsbildet av Kong Harald V og Dronning Sonja. Dette bildet henger i dag i Stiftsgården i Trondheim. Bleken har portrettert Kong Olav V, Wenche Foss og Arne Nordheim.

Bleken har også illustrert sentrale verker som "Hedda Gabler" av Henrik Ibsen, "Haugtussa" av Arne Garborg, "Mysterier" av Knut Hamsun, "Babettes Gjestebud" av Karen Blixen og "Dalen Portland" av Kjartan Fløgstad.