NRK Meny
Normal

Mener barnevernet forledet ungene til å snakke usant

En familiefar ble i tingretten dømt til åtte måneders fengsel for å ha slått tre av sine barn. Men Frostating lagmannsrett frifant mannen, og mener barnevernstjenesten kan ha ledet ungene til å ikke snakke sant.

Trondheim tinghus

Frostating lagmannsrett frifant familiemannen, mens tingretten dømte han for vold mot tre av barna sine.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Advokat Venil Katharina Thiis var forsvarer for mannen, og kritiserer måten barnevernet snakket med barna på.

– Direkte uforsvarlig

Advokat Venil Katharina Thiis.

Venil Katharina Thiis var forsvarer for den nå frikjente mannen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Jeg opplevde det som direkte uforsvarlig. Bare det å ta barna ut av de daglige situasjonene og sette dem sammen med et fremmed, voksent menneske er ikke bra. I tillegg ble de stilt veldig følsomme spørsmål, sier Thiis.

Barnevernet kom inn i saken etter at kommunen fikk meldinger om at ungene lekte utenfor huset uten de voksne, om kasting av mat og avfall i fellesområdet, og mistanke om at ungene ble slått av foreldrene.

To av ungene ble hentet inn til barnevernstjenesten og snakket med hver for seg. Gjennom hele samtalen med barnevernstjenesten nekter ungen for å ha blitt slått. Men den andre ungen sier han er redd for at far skal slå når barnevernstjenesten sier de er bekymret.

Selvmotsigelser

Bistandsadvokat Vibeke Meland hadde ingen rolle i denne saken, men hun mener generelt at samtalene barnevernstjenesten har kan påvirke ungene i et senere barneavhør.

Vibeke Meland

Vibeke Meland mener det er viktig å ikke stille ledende spørsmål til barn.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

– Det er viktig å snakke med barn på en riktig måte, og ikke stille ledende spørsmål og ikke vise en forutinntatthet, mener hun.

Da ungene to måneder senere kom i barneavhør med politi som er spesialutdannet for å snakke med barn, sa alle barna at foreldrene slo.

Men det var mange selvmotsigelser, og ingen av ungene kunne huske en eneste voldsepisode hjemme, heter det i dommen.

Nekter for å ha slått

Frostating lagmannsrett mener bevisverdien av barneavhørene hos politiet ble svekket. Mannen var tiltalt etter paragraf 219 i straffeloven. Den gjelder vedvarende familievold og trusler.

Retten kan ikke utelukke at mannen har slått ungene, men kan ikke dømme han for systematisk mishandling. Begge foreldrene har hele tiden nektet for å ha slått ungene sine.

Berit Skauge

Berit Skauge underviser i barnevern ved NTNU.

Foto: Kari Sørbø/NRK

Berit Skauge har jobbet i barnevernet i Trondheim i 30 år. Nå jobber hun ved barnevernsvakta i Trondheim, og underviser i barnevern på NTNU. Skauge mener samtalemetoden som er brukt i denne saken ikke er representativ.

– Dette er ikke et eksempel på god praksis, og jeg ble litt overrasket. Vi har jo hele spekteret i barnevernstjenesten også, og det hender at ikke alt er like vellykket, sier Skauge.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.