Hopp til innhold

Med Malin og farmor Melker på skogstur

Hvem er barndommens drømmedamer- og menn? Hva var det som gjorde Michael Landon så mye mer attraktiv enn farbror Melker?

Farbror Melker, "Skrållan" og Michael Landon

Farbror Melker, 'Skrållan' og Michael Landon

Foto: Leif R. Jansson/Julie Markes / Scanpix/Ap

Det var på tampen av en lat sommerdag. Min mann og jeg ville avrunde dagen med en skogstur med gode venner. Under en lav kveldssol ble vi gående og snakke om barndommens tv-minner, særlig om hvordan TV-bildene hadde skapt en første avstandsforelskelse og en tidlig erotisk oppvåkning.

Malin på Saltkråkan

Malin på Saltkråkan

Foto: PRESSENS BILD / TT NYHETSBYRÅN

Mennene husket med glede alle sine drømmer om Malin på Saltkråkan, de stramt flettede jentene i «Huset på prærien» og Tante Brun (!) i TV-serien basert på Elsa Beskows barnebøker.

Men vi damene? Ingen! Patriarken Onkel Blå? Klossmajoren farbror Melker? De totalt usexy detektivene i fredagskveldenes familieunderholdning: Derrick? Colombo? McCloud? Kojak? Cannon?

Kloke, flotte jenter

Nei. I stedet var også vi småjentene fulle av beundring og fascinasjon over NRK-serienes kvinner. Vakre, kloke, tøffe, flotte jenter og kvinner interesserte oss mer enn mennene; rollemodellene var viktigere enn sukkersøte avstandsforelskelser i uoppnåelige idoler.

Da jeg kom hjem om kvelden, resulterte vår samtale opp som en refleksjon på facebook. Dermed hengte en rekke venner seg på med mimring fra barndommens og oppvekstens TV-opplevelser. Resultatet var både imponerende og morsomt. Her kom de, den ene etter den andre av facebookvennene mine, med sin barndoms drømmedamer og -menn.

Ungjentedrømmene

For nå kom også kvinnene med sine ungjentedrømmer om mannlige idoler; de vakre, flotte og tiltrekkende guttene og mennene, de som ungjentene hadde fantasert om og kanskje hengt opp bilder av på pikerommet.

RICHARD CHAMBERLAIN

Richard Chamberlain

Foto: Ap

Mine venninner kom med en rekke lett lattermilde innlegg om fortidas TV-idealer: Assistenten til Derrick, Harry Klein, hadde en viss sjarm. Og Michael Landon, faren i «Huset på prærien». For ikke å snakke om Duane Loken som Ulvefot i serien «I ville vesten», Michael Strogoff som den mannlige hovedrollen i «Tsarens kurer», den mørke og mystiske John English i «Mot alle vinder», den unge og kjekke Roger Moore som fredagskveldenes «Helgenen» samt Richard Chamberlain som fader Ralph i «Tornefuglene» - kyskhet og ulovlig kjærlighet som gjorde uutslettelig inntrykk.

I NRK-monopolets glansdager var det altså en rekke skuespillere som mange av oss drømte om, både ungjenter og -gutter over hele landet. Riktignok ble jeg – helt berettiget – mildt irettesatt av en kollega for at vennegjengens diskusjon var så blind for sin heteroseksuelle orientering og at den dermed kunne fungere ekskluderende for homofile og lesbiske.

Vår samtale, både i skogen og på facebook, hadde, ganske riktig, glemt de homofile og deres tiltrekning. For dem vil kanskje de kjønnete rollemodellene og de personene de blir tiltrukket av bli vevd sammen i en enhet?

Rollemodeller en ser opp til og vil ligne

Uansett: Vennegjengens lett lattermilde mimring ble en påminnelse om at kjønn handler om mange og komplekse forhold, på en rekke nivåer og samfunnsområder.

Kjønn er kropp og biologi, men også samfunn, kultur, tenkemåter og mentalitet.

Hilde Gunn Slottemo

Og kjønn handler om sosiale systemer og ordninger, måter kvinner og menn samhandler på i et samfunn, samt de formelle og uformelle reglene for denne samhandlinga.

Kjønn er dessuten identitet; måter å forstå seg selv og andre på ved hjelp av samfunnets normer, regler og tenkesett. Det er også identifikasjon; rollemodeller som en ser opp til og vil ligne.

For mange av oss jentene var det viktig at fortidas modeller hadde vært sterke, flinke og tøffe, noe mer og annet enn det som finnes i dagens fordummende kvinnekanaler, realityserier og såpeoperaer, TV-programmer der skjermene fylles med jenter som kun er vakre, søte og sexy.

I tillegg handler kjønn selvfølgelig om forelskelse, begjær og seksuell tiltrekning, og til slutt handler det om varme, omtanke, kjærlighet og omsorg, men også om vold, overgrep og brutal kjønnsspesifikk atferd.

Bestemmer hva som er pent og stygt

Kjønn er nær knyttet til makt. Kjønnet makt handler om strukturell makt, blant annet i arbeids- og organisasjonsliv, der vi har mye forskning som viser hvordan menn ofte forfordeler og favoriserer hverandre. Men makt handler også om definisjonsmakt; om mulighetene for å bestemme og påvirke hva som skal oppfattes som pent og stygt, fint og fælt, bra og dårlig.

Den definisjonsmakta gjaldt både dem som figurerte som fortidas rollemodeller, men også for oss som diskuterer disse modellene i dag. For vår samtale, både i naturen og på nettet, kan ses som forhandlinger om nettopp kjønnete normer og verdier. Hva var det som gjorde Michael Landon så mye mer attraktiv enn farbror Melker?

En mimrende sommertur i skogen med gode venner endte altså opp som refleksjoner om kjønnsforholds komplekse og kompliserte betydninger – før det til slutt endte opp som en lett sommertekst på NRK, som jo egentlig er utgangspunktet for det hele.

Og hvordan endte diskusjonen vår, i skogen og i cyberspace? Jo, til slutt konkluderte vi med at vi alle, uansett kjønn og legning, hadde vært tiltrukket av Malin på Saltkråkan.

Malin hadde alt: Hun var vakker, snill, omtenksom, morsom og klok; mor, søster, venninne og kjæreste i en og samme person.

Hilde Gunn Slottemo

Takk for alle gode oppvekstminner, NRK.