Med hjerte for andre i arbeidsuka

Tobias (14) valgte å bruke arbeidsuka si i niende klasse til å hjelpe fattige barn i Estland.

Tobias med barna på Mercy Centeret

Barn får komme til Mercy Center for å få et måltid og mulighet til å gjøre lekser.

Foto: Lin Blom (mamma)

Mercy Centeret i Narva i Estland hjelper barn og ungdom fra fattige familier med mat, klær, og ulike fritidstilbud. Da Tobias Blom fikk høre om det, starta han innsamlingsaksjonen –med hjerte for andre i arbeidsuka.

Fylte kofferten med klær

Tobias med en gutt på fanget

Niendeklassingen Tobias Blom (til høyre) fikk god kontakt med denne gutten.

Foto: Lin Blom

Tobias samla inn 30 000 kr før han reiste. Naboer og bekjente hjalp til med å fylle koffertene fulle med klær og tegnesaker til barna.

–Æ gjør det her ikke først og fremst for meg selv, men for de barna som er der. Ikke alle barn har det like godt som meg, sa Tobias før avreise.

Tobias og mamma reiste sammen til Estland. Kun en kort flyreise unna Trøndelag lever mange barn ekstremt fattige. På Mercy Centeret får barna komme etter skoletid, her får de et måltid og mulighet til å leke og gjøre lekser.

– De fikk en tørr loff med servelat og to drops hver, forteller Tobias om maten barna fikk på senteret da han kom.

Dårlige forhold for barna

Estisk blokkbebyggelse i dårlig forfatning

Nærmiljøet til barna Tobias møtte i Estland er helt annerledes enn det han selv er vant med fra Sverresborg i Trondheim.

Foto: Lin Blom

Hjemme bor mange av barna under svært dårlige forhold, med foreldre som ruser seg og som sliter med å ta vare på familiene sine.

Tobias var på besøk hjemme hos noen av familiene.

–127 leiligheter delte ett bad, det var mugg, det lukta vondt, de hadde ikke innlagt vann. Vi kjøpte mat til de og de ble så glade, forteller Tobias.

Hans første møte i Narva var med en dame som bodde i et skur, hun hadde ikke gulv, hun ville bare vise alt hun hadde, jeg så bare alt hun ikke hadde. Etter det møtet ville jeg bare reise hjem, det var så vondt.

Mat til barnesenteret

Tobias bruker pengene han har samla inn til å kjøpe mat til barnesenteret, og ikke minst leker. Det blir feststemning på barnehjemmet når Tobias kommer med alle lekene.

– En gutt på fire år hadde aldri sett en lekebil før, han lekte med den hele dagen. Hjemme har lillebroren min på fire år rommet sitt fult av lekebiler sier Tobias.

Barna på senteret setter stor pris på besøk av Tobias, og det er særlig Damir på 9 år Tobias får best kontakt med. Han følger etter han hele tiden, spør Tobias om leksehjelp, og vil så gjerne lære litt engelsk så han kan snakke med Tobias.

Tobias: – Det var rart, de var så takknemlige for alt de fikk.

Deler opplevelsen på skolen

Tilbake i klasserommet på Sverresborg ungdomsskole i Trondheim, er det godt å dele noen av opplevelsene med klassekompiser og læreren. Mens kompisene til Tobias har tilbragt uka på nærbutikken, har Tobias fått minner for livet.

–Tobias er en raus og omsorgsfull gutt. Jeg er ikke så overraska over at det er han som har tenkt denne tanken her. Det er fantastisk at en 14- åring benytter seg av en slik mulighet til å hjelpe andre, sier klassekontakt til Tobias, Ingrid Balstad.

Mamma Lin tror at reisen var positiv for Tobias, - Han fikk utretta mye på kort tid, og han fikk sett at det nytter å bry seg.