NRK Meny
Normal

MDG kan få varaordføreren i Trondheim

Trondheim kan bli styrt av to kvinner etter valget i høst. For mens Arbeiderpartiet og SV faller på en ny måling, gjør Miljøpartiet De Grønne (MDG) det svært godt.

Hilde Opoku.

NEST ETTER RITA: Hilde Opoku fra De Grønne kan bli varaordfører i Trondheim etter høstens valg, i en by fortsatt styrt av Rita Ottervik og Ap.

Foto: Amanda Dahlberg-Knudsen / NRK

MDG er med 8,7 prosent nå dobbelt så store som SV i Trondheim, viser en meningsmåling Respons Analyse har gjort for Adresseavisen.

Arbeiderpartiet faller 6,2 prosentpoeng til 41,6 prosent i Trondheim i målingen.

SV er nede på 4,4 prosent etter et fall på 0,8 prosentpoeng.

Kan få varaordføreren

Om målingen slår til vil De Grønne få seks av 67 representanter i bystyret. Det kan bety at partiet får varaordføreren om Ap og ordfører Rita Ottervik beholder makten.

– Vi ønsker å komme i posisjon etter valget, og det hadde jo vært moro at byen ble styrt av to kvinner, sier MDGs listetopp i Trondheim, Hilde Opoku, til NRK.

Hun tror partiets påvirkning i retning av en grønnere by i Trondheim, er noe folk har lagt merke til.

– I tillegg er klima og miljø blitt stadig viktigere tema for mange, tror Opoku.

De Grønne har ingen ordførere eller varaordførere i Norge i dag. Trondheim kan dermed bli landets første by med varaordfører fra partiet.

– Gode tall

Ordføreren vil ikke være med på at en tilbakegang på seks prosentpoeng på målingen er en nedtur for Ap.

– Alt over 40 er helt fantastisk, vi har styrt byen i tolv år og oppnår likevel så gode tall. Det skal vi være fornøyd med, fastslår Ottervik overfor Adresseavisen.

Frp kan også være fornøyd med dagens måling. Etter mye motgang det siste året, går partiet fram 3,4 prosentpoeng og lander på 9,2 prosent.

Også Senterpartiet kan notere en framgang på 2,2 prosentpoeng til 4,1 prosent. Høyre går tilbake fra 22,9, på målingen i mars, til 21,7 prosent nå i juni.

Gjennombrudd

Anders Todal Jensen

Anders Todal Jensen tror på et gjennombrudd for de De Grønne til høsten.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier De Grønne nå kan ha fått det store gjennombruddet i lokalpolitikken.

– Jeg har lenge lurt på hvordan De Grønne vil gjøre det ved årets valg. Nå ser det ut til at det kan ta helt av. Dette kan bli det store, store gjennombruddet de har ventet på, sier han til avisa.

Feilmarginen på målingen, som er gjennomført mellom 11. og 17. juni, er på mellom 2 og 4 prosentpoeng og høyest for de største partiene.

MDG stiller til valg i et for partiet rekordstort antall kommuner til høsten, hele 240 fra Svalbard til Mandal.

I Trøndelag stiller partiet liste i 15 kommuner, en tredobling fra forrige valg.