Hopp til innhold

May-Britt tok kongens bordkort som minne

– Jeg sa til kongen; unnskyld at jeg er så frekk, men kan jeg være så snill å få bordkortet ditt. «Selvfølgelig», sa han, ler nobelprisvinner May-Britt Moser.

I et intervju dagen derpå fortalte nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser om hvordan de opplevde prisutdelingen, banketten og Nobel-festen.

SE VIDEO: May-Britt og Edvard Moser synes Nobel-dagen var majestetisk.

I et intervju dagen derpå fortalte nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser om hvordan de opplevde prisutdelingen, banketten og Nobel-festen.

– Det var en stor dag i går, men det er klart at vi er slitne. Det går jo i ett og langt ut på natten, sier Edvard.

I går mottok May-Britt og Edvard Moser Nobelprisen i medisin eller fysiologi sammen med John O'Keefe under en høytidelig seremoni og et fullsatt konserthus i Stockholm.

– Det var helt fantastisk, virkelig. Det var en opplevelse, sier May-Britt Moser.

Kungen: En pris til oss alle

Etter prisutdelingen bar det videre til Nobelbanketten, hvor May-Britt Moser fikk sitte mellom kong Carl Gustaf og prins Daniel.

– Når jeg sitter og spiser middag med kongen, og kongen sitter der nesten med tårer i øynene og sier; dette er en pris til oss alle. Det var så stort, så gøy og som et eventyr, sier May-Britt.

May-Britt er virkelig blitt glad i svenskekongen.

– Den kongelige familien er bare den søteste man kan tenke seg å møte. Så skjønne folk. Så utrolig snille og søte. Virkelig.

Prins Daniel av Sverige, May-Britt Moser og Kong Carl XV Gustaf av Sverige

KONGEPLASSERING: May-Britt Moser fikk sitte mellom kong Carl XV Gustaf av Sverige og prins Daniel.

Foto: Claudio Bresciani / NTB Scanpix

– Det var majestetisk

Edvard Moser sier han vil huske ventetiden på scenen før prisutdelingen aller best.

– Det er som en film som er lagret i hodet for alltid. Det var en stor opplevelse. Jeg har jo sett dette på video før, men når man sitter der selv, så blir det noe annet. Det var majestetisk, og man kan vel ikke feire vitenskapen på en bedre måte.


– Denne uka har forskningen vært i fokus og har blitt feiret på samme måte som OL-gull. Det synes jeg er veldig bra, sier Edvard.

Skal på Slottet

Moser-ekteparet har begynt å savne hverdagen, laben, havregrøt og søvn, men reiser ikke hjem til Trondheim riktig enda.

– Først er det BBC og det tradisjonelle opptaket av «Noble minds», hvor nobelprisvinnerne er samlet rundt et bord og diskuterer ting og tang. Etterpå skal vi på slottet på middag og møte kongen. I morgen skal vi møte den ene fredsprisvinneren og deretter skal vi ha forelsening i Uppsala, sier Edvard.

Nå gleder de seg til å se medaljene sine. Det har det nemlig ikke blitt tid til.

– Jeg har ikke sett den ennå, men jeg fikk en sjokolademedalje av kongen, sier May-Britt.

Siste fra Trøndelag