Hopp til innhold

Mattilsynet vil at flere skal gi laksen boblebad

Mattilsynet forventer at oppdrettere tar i bruk metoder som gjør det bedre for laksen - som «lakse-jacuzzien» Midt-Norsk havbruk har utviklet.

Laks samles i luftstrømmen

Det er produksjonssjefen i Midt-Norsk havbruk i Rørvik som har funnet opp Midt-Norsk Ringen. Oppfinnelsen blir beskrevet som «jacuzzi for laks». Ringen blåser luft fra 20 meters dyp og drar med friskt vann opp. Dette skal være bedre for laksen, og gi mindre lus.

Foto: NRK

NRK har tidligere fortalt om oppfinnelsen av den såkalte Midt-Norsk Ringen, som forbedrer fiskehelsen ved å blåse bobler og friskt vann opp fra dypet.

Mattilsynet mener andre oppdrettere må ta etter slike tiltak.

– Generelt er det altfor store tapstall i norsk fiskeoppdrett. Det er for mange problemer med sykdom og for dårlig velferd. Når det da oppdages ting som er relativt enkle å ta i bruk, og som ser ut som om det gir fisken mye bedre forhold, er det kjempepositivt, sier spesialinspektør Aud Skrudland i Mattilsynet til NRK.

Aud Skrudland

– Når det kommer ny kunnskap som gjør at fisken får det bedre, forventer vi at det tas i bruk, fastslår spesialinspektør Aud Skrudland i Mattilsynet.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Lakse-jacuzzi fra Rørvik

Det er produksjonssjefen i Midt-Norsk havbruk i Rørvik som har funnet opp Midt-Norsk Ringen. Oppfinnelsen blir beskrevet som «jacuzzi for laks».

Ringen blåser luft fra 20 meters dyp og drar med friskt vann opp. Dette skal være bedre for laksen, og gi mindre lus.

Salmar er et av de større selskapene som har tatt i bruk teknologien.

– Det er et kjempegodt virkemiddel i kampen mot lusa. Vi bruker skjørt til skjerming og da har vi behov for å løfte friskt vann opp i merden, forteller produksjonssjef Roger Bekken i Salmar.

– Det er nytt utstyr, men positivt er det og vi kommer til å bruke det i enda større grad framover, sier Bekken.

Det kommer trykkluft dyser i ringen
Foto: Kjartan Trana / NRK

Ikke krav

Mattilsynet vil ikke pålegge noen å ta i bruk en spesiell type teknologi, men forventer at fiskeoppdrettere langs hele kysten henger med. Det er altfor høye tapstall i oppdrettsnæringa, sier Skrudland.

– Vi stiller krav om at fisken skal ha det så bra som mulig. Når det kommer ny kunnskap som gjør at fisken får det bedre, forventer vi at det tas i bruk, fastslår spesialinspektøren i Mattilsynet.

Grensa for hva som er bra nok vil bli flyttet når det kommer ny kunnskap og ny teknologi, forklarer hun.

Mattilsynet har i lang tid registrert at det er stor variasjon innenfor næringa på fiskevelferd og tapstall. Noen selskap gjør det svært godt, mens andre strever med enorme tapstall. Midt-Norsk Havbruk er blant de beste i klassen, og det er derfor viktig at disse deler sin kunnskap. Det er også produksjonslederen i giganten Salmar glad for.

– Det er viktig at vi deler, om det er store eller små aktører som kommer opp med tiltak som bedrer både omdømme og bærekraften til næringa så er det positivt. Vi må ikke bli for lukket, sier Roger Bekken.