Hopp til innhold

Kommentarfelt tok av etter dokumentar om mishandlet kvinne

Etter at den første episoden av dokumentaren «Gåten Agnes» ble vist i forrige uke, tok kommentarfelt på Facebook av. I Leksvik jobbes det nå for at serien ikke skal føre til en bølge med hets.

Utklipp fra kommentarfelt for Leksvik Infotavle på Facebook

HAR FJERNET KOMMENTARER: Det tok av for Leksvik etter at de første episodene av dokumentaren om Agnes Waade ble vist på NRK. Mange i Leksvik syns det er vondt å se hva Waade har gjennomgått.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Historien om Agnes Waade startet for mer enn 30 år siden.

På 80-tallet ble hun kjent som kvinnen fra Leksvik i Trøndelag som stadig rømte til skogs. Hun ble stemplet som åndssvak, men senere undersøkelser viste at hun hadde en medfødt hørselsfeil.

Programskaper Tore Strømøy har nå laget en TV-dokumentar om kvinnen. I serien «Gåten Agnes» kommer det også frem at Waade ble mishandlet.

Dokumentaren skaper sterke følelser i Leksvik.

«Det har også kommet trusler og diverse ubehagelige henvendelser mot enkeltpersoner rett og slett fordi man har vært uenig i noe andre har skrevet. Det er svært alvorlig. Slik skal vi ikke ha det.»

Dette skriver administrator av facebooksiden «Leksvik Infotavle».

Etter at de første episodene av dokumentaren om Agnes Waade ble publisert av NRK forrige uke, har det vært kraftige reaksjoner i lokalsamfunnet i Leksvik.

Les også Det er én spesiell sak Tore Strømøy aldri har klart å glemme

Tore Strømøy

De fleste gir uttrykk for at dokumentaren er en flau, vond og skammelig opplevelse.

– Mitt inntrykk er at leksværinger flest er i sjokk. Det skapes et inntrykk av at alle visste, og det stemmer ikke. Nå har mange et behov for at noen må stå til rette, selv om det som skjedde er tilbake i tid, sier ordfører i Indre Fosen Bjørnar Buhaug.

Ordfører i Indre Fosen, Bjørnar Buhaug (Sp), og varaordfører Knut Ola Vang (Ap)

Ordfører i Indre Fosen kommune, Bjørnar Buhaug sier det ikke er noen tvil om at storsamfunnet har sviktet Agnes Waade. Her sammen med varaordfører i Indre Fosen, Knut Ola Vang (til høyre)

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Kritiserer kommunen

Leksvik kommune ble slått sammen med Rissa i 2018.

Mange kommenterer på at de syns det er veldig flaut å se hvordan kommunen har håndtert saken.

Gamle Leksvik kommune får kritikk for at de ikke gjorde nok for Agnes.

Skjermdump fra Facebook

Det har vært mange innlegg på sosiale medier etter at dokumentaren ble publisert.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Flere reagerer på at dagens Indre Fosen kommune ikke gav NRK ordentlig innsyn i sakspapirer straks.

I dokumentaren får programleder Tore Strømøy overlevert en perm med mange ark som er sensurert og farget svart. Dette har mange reagert på, særlig i sosiale medier.

– Vi oppfattet selv at vi prøvde å legge til rette. Vi ønsket at mest mulig av saken ble belyst, det uttrykte vi tydelig til NRK. Men vi oppfattet også at vi hadde en generell taushetsplikt, og at det var viktig at ting ble gjort riktig, sier ordføreren.

Leksvik

Området Leksvik er en del av Indre Fosen kommune og har vel to tusen innbyggere.

Foto: Tariq Alisubh

Kommunen har hele tiden ønsket at NRK skulle ta innsynsbegjæringen videre til Statsforvalteren. Kommunen mener at Statsforvalteren sitter på mer erfaring i å håndtere innsynsbegjæringer som er såpass omfattende og sensitive.

NRK fikk etter hvert utlevert mye mer av dokumentene.

Spekulativt av NRK

Ordføreren har fått både hets- og hatmeldinger og opplever at han må stå til rette for hendelser som skjedde flere tiår tilbake.

Selv var han så vidt født da leteaksjonene pågikk etter Agnes.

Les også Ordfører fikk hatmeldinger etter TV-dokumentar – nå beklager han

Bjørnar Buhaug er ordførar i Indre Fosen kommune.

Tore Strømøy er en svært erfaren journalist og kjenner godt til hvordan offentlighetsloven fungerer. Vinklinga i dokumentaren av kommunens håndtering av å gi ut informasjon virker å være bevisst gjort for å skape reaksjoner. Jeg trodde han var mer redelig enn som så, sier innbygger i Leksvik, Frank Robert Asphaug.

Han reagerer sterkt på at dagens politikere og administrasjon i kommunen fremstilles som at de er uvillige og skeptiske til at saken blir belyst. At det ikke blir skilt mellom tidligere tider, og de som styrer kommunen nå.

– Det er helt greit at kommunen historisk sett kommer dårlig ut av det. Men at dagens også gjør det, krever dementi. Strømøy burde vedgå at dette var litt dumt framstilt, sier Asphaug.

– Vi har framstilt saken akkurat slik den var. Kanskje var kommunens håndtering enda mer klønete også, enn det som kommer fram, sier Tore Strømøy.

Han sier det gikk veldig lang tid før de fikk dokumenter og at kommunen hadde god tid på seg.

– Vår henvendelse burde kommunen hatt kompetanse til å håndtere uten hjelp fra Statsforvalteren. Vi har ikke noen grunn til å si at kommunens reaksjon var slik for å skjule noe. Kanskje handlet det like mye om at kommuneledelsen var redd for å bli tatt i å gjøre noe feil, sier Strømøy.

Tore Strømøy jobber med saken om Agnes Waade.

Saken om Agnes Waade har ligget i arkivet til Tore Strømøy i mange år. Nå er historien jobbet fram til en dokumentar i fire deler.

Foto: Vegard Blakstad/NRK

Vil snakke med barn om saken

Dokumentaren ble vist i tiden rundt vinterferien.

Buhaug sier Agnes Waade er blitt et tema også blant barn.

– Når skoleelevene kom tilbake fra vinterferien ble det et behov for å snakke med dem om serien og alt den fører med seg, sier ordføreren.

Han er glad dokumentaren er lagd. Og mener det er synd det ikke kommer bedre fram at kommunen prøvde å bidra.

– Jeg har ikke hørt annet enn at alle er glade for at historien til Agnes kommer fram. Men folk blir opprørte og den vekker mange typer følelser. Folk er sinte og lei seg for at dette kunne skje. Mange har historier om Agnes. Det er viktig at både vi og alle andre som har sett dokumentaren, kan bruke våre reaksjoner til noe konstruktivt. Det viktigste er at dette ikke bør få skje igjen, sier Buhaug

Testmann minne skole i Leksvik, Indre Fosen

Også blant barn i Leksvika er Agnes blitt et sårt og vanskelig tema. Da vinterferien var over var det behov for samtaler.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk