Trønderske birkebeinere måtte bare snu

Da Birkebeinerrennet ble avlyst, var det bare å sette seg på bussen og sette kursen tilbake mot Trøndelag med uforretta sak. – Vi er litt irriterte, men avgjørelsen om å avlyse var nok fornuftig, sier Tor Even Hammer.

Trøndere på tur heim fra Birken

Det ble ikke noe birkebeinerrenn på denne gjengen fra Henning IL. Fra venstre Linda Modell, Geir Even Solum, Stein Kristian Røset, Knut Roar Austheim og Tor Even Hammer.

Foto: privat

Startområdet for Birken

Her skulle det krydd av skiløpere før start. I stedet måtte alle sette seg inn i bussene og dra hjemover. Været ved startstedet var glimrende, men på fjellet var det storm i kastene.

Foto: privat

Flere busslaster med trøndere er lørdag formiddag på tur mot Trøndelag igjen, uten å ha fått gått det tradisjonsrike Birkebeinerrennet fra Rena til Lillehammer.

Rennet ble nemlig avlyst i morgentimene, på grunn av sterk vind på fjellet.

Turte ikke slippe løperne over fjellet

– Vi lå over i en gymsal på Rena i natt, og forberedte oss på vanlig vis. Vi kjørte til startområdet, og skulle ut og smøre ski da vi fikk beskjed om at rennet var utsatt i en time, sier Tor Even Hammer.

Han og flere andre fra Steinkjer-området, blant dem fire lagkamerater fra Henning IL, er lørdag klokka 1100 på tur nordover.

Klokka 0730 kom beskjeden om at arrangøren hadde sett seg nødt til å ta den tunge beslutningen om å avlyse rennet. På Raufjellet var det målt vindstyrke på 25 m/s, og løypekjørerne sa det blåste så mye at de ikke våget seg ut av maskinene.

Dermed turte ikke arrangøren å slippe de 17.000 påmeldte skiløperne over fjellet.

– Var tente foran rennet

– Vi var tente foran rennet, men vi holdt an med smøring av skiene til vi visste mer, sier Tor Even Hammer.

Skiløperne hadde heller ikke fått lasta bagasjen sin opp i lastebilene som skulle kjøre til Lillehammer.

– Bussene var ikke sendt til Lillehammer, så det var bare å sette seg inn i bussen og ta fatt på turen hjem, sier Hammer.

– Det er klart vi ble litt irriterte, men vi fikk høre at det var sterk vind og ned mot 27 effektive minusgrader på fjellet, og da er det fornuftig å avlyse, mener han.

– Noen har valgt å gå rennet likevel, på eget ansvar. Dere vurderte ikke det?

– Nei, jeg ser ingen hensikt med å rote rundt alene i en eventuell snøstorm på fjellet, sier Hammer.

– Nå er det bare å dra hjem og trene til neste års birkebeinerrenn, sier han.

NRK Hedmark og Oppland melder at birkebeinerløperne som ikke fikk gå rennet vil ikke få tilbake det de har betalt i startkontingent. I regelverket står det klart at dersom rennet avlyses på arrangementsdagen på grunn av plutselige oppståtte værforhold, så beholder arrangøren kontingenten. Rennet ble avlyst på grunn av sterk vind over fjellet.