NRK Meny
Normal

Blir kamp om plassene etter master-kutt

Nye jusstudenter ved Folkeuniversitetet i Midt-Norge vil slite med å få ta mastergrad etter at privatistordningen ved Universitetet i Oslo avvikles.

folkeuniversitetet

Folkeuniversitetet i Midt-Norge tilbyr jusstudier for privatister. Nå kan det bli vanskelig å fullføre utdanningen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Å fullføre det femårige jusstudiet kan bli vanskelig om du tar det som privatist.

– Nå er nåløyet for dem som har tatt en bachelorgrad blitt trangere. Det avhenger at det er ledige plasser hvor de kan søke seg inn, forklarer Ann Kristin Emblem, rektor ved Folkeuniversitetet i Midt-Norge.

Håper på nye tilbud

Ann Kristin Emblem

Rektor ved Folkeuniversitetet, Ann Kristin Emblem håper mulighetene for blir bedre for de som ønsker å ta master i juss.

Foto: Folkeuniversitetet i Midt-Norge

– Slik som status er i dag, blir Universitetet i Tromsø som er eneste alternativ for masterutdanning som privatist, sier Emblem.

Det har blitt satt i gang en prosess for å få etablert selvstendige mastere for jusstudiet, som påbygging av bacheloren som blir tilbudt.

Det er flere rundt om i landet som har et tilbud om en bachelor i jus. Universitetet i Bergen er de som har kommet lengst i forhold til planene sine med å etablere et toårig masterpåbygg.

– Jeg vil tro at det er et tilbud som vil komme til både Oslo og Bergen hvor de har juridiske fakultet, sier rektoren.

Viktig kompetanse

For dem som avslutter bachelor i år har kjempet om masterplassene.

– Tar vi høyde for at det kanskje kommer på plass egne masterprogram, da er det jo klart at mulighetene blir bedre igjen, sier Emblem.

jusstudiet

Jusstudiet på Folkeuniversitetet er et populært studie for privatister.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

UiO skriver på sine nettsider at grunnlaget for avviklingen av privatistordningen er for å få optimal studiekvalitet med obligatoriske arbeidskrav.

Emblem ønsker at studentene må vite at de kan bruke utdannelsen på flere måter.

– Jeg har jobbet mye med at studentene skal være klar over at det også er jobbmuligheter etter tre årig studie. Om det er et år, tre år eller ferdig jurist, så er det en ettertraktet og viktig kompetanse, sier hun.

Store utfordringer

Annette Reinsberg går jusstudie ved Universitetet i Tromsø og følger undervisningen på Folkeuniversitetet i Midt-Norge. Hun er sikret plass gjennom UiT, men synes det er synd at UiO kutter privatistordningen.

Anette Reinsberg
Foto: Privat

– Det blir færre folk om kan studere juss. Man trenger ikke å gjøre det kjempebra på videregående for å bli en god jurist. Man ser jo det at det er mange som ikke hadde så høyt snitt på videregående som får både A og B på jussen, sier Reinsberg.

Hun er styremedlem av Trondheim juridiske Studenters forening. Reinsbergs medstudenter ved Folkeuniversitetet er det siste kullet som får avlegge privatisteksamen i Oslo. De som starter opp privatiststudiet til høsten har litt større utfordringer foran seg.

– Det blir veldig usikkert om de kan fullføre en master. Men folk har håpet oppe, med tanke på at det kan åpne seg noen muligheter i Oslo eller Bergen som det har vært snakk om, sier Reinsberg.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.