NRK Meny
Normal

Rødt og Frp blir allierte i Nord-Trøndelag

19 organisasjoner i Nord-Trøndelag går sammen for å fronte ei folkeavstemning ved ei mulig fylkessammenslåing. Frp og Rødt inngår samarbeid for å få det mulig.

Ja til folkeavstemningsalliansen

Her er alliansen samlet i Steinkjer for sin aller første pressekonferanse.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Helt siden de to fylkeskommunene i Trøndelag presenterte sin utredning for ei mulig sammenslåing, har de kritiske røstene meldt seg en etter en.

Alle er ikke nødvendigvis imot ei sammenslåing, men stadig flere mener at denne avgjørelsen bør bli vedtatt ved ei folkeavstemning, og ikke ved ei offentlig høring.

«Ja til folkeavstemningsalliansen»

Nå er «Ja til folkeavstemningsalliansen» dannet. En allianse som består av 19 ulike organisasjoner, deriblant SV, Frp, Sp og Rødt i Nord-Trøndelag.

I tillegg er bondelaget, småbrukerlaget og klubbene ved NTE, Aker og LO lokalt med.

– Startskuddet går i dag, og vi mener dette er en såpass alvorlig sak, at folket bør bli hørt via ei folkeavstemning, sier leder for alliansen, Venche Heimdal.

Planen er å være synlige i sosiale medier, og i tillegg vil de sette i gang en underskriftskampanje både på nett og ute i gatene i Nord-Trøndelag.

(Saken fortsetter under bildet)

Trøndelagsutredningen

På hjemmesidene til fylkeskommunen i Nord-Trøndelag kan innbyggerne gå inn å si sin mening om sammenslåinga.

Foto: Nord-Trøndelag fylkeskommune

Innbyggerhøring

Det var 4. november at fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik og fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag Anne Marit Mevassvik presenterte planene, som blant annet innebærer at fylkesadministrasjonen skal ligge i Steinkjer og at fylkesordføreren skal sitte i Trondheim.

De to fylkestingene må først vedta om fylkene skal søke Stortinget om å bli slått sammen. I tillegg skal innbyggerne i trøndelagsfylkene få si sin mening om sammenslåingsplanene gjennom en innbyggerhøring.

– Vi mener at ei slik høring ikke er tilstrekkelig. Det vil bli en bedre oppslutning ved ei avstemning, og det er mange som føler det slik, sier Heimdal til NRK.no.

Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik

Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik ønsker ei innbyggerhøring. Her er de to fra presentasjonen av Trøndelagsutredningen 4. november.

Foto: NRK

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal