NRK Meny
Normal

Inviterte til måsefrokost - nå må hun flytte

Hylende måseflokker skapte strid i et borettslaget. Nå må kvinna som fôret dem flytte ut.

Mater måker i Vinne, Verdal

Det finnes klare bevis på at kvinna fôrer måsene.

Foto: Privat

Frostating lagmannsrett valgte å avvise anken fra kvinna som har neket å flytte ut av huset sitt i Verdal fordi hun i årevis har foret måser utenfor huset der hun bor. Det ble klart etter en times forhandlinger i retten mandag.

Kvinna skal ha fôret måsene til mange tidspunkt, også så tidlig som halv fem om morgenen. Og det skal ha skjedd jevnlig.

Dette skapte så mye støy og skitt i nabolaget at naboene reagerte kraftig flere ganger. De har blant annet levert klager til Verdal kommune, fylkeslegen og boligkontor. Kvinna har også blitt anmeldt.

Ringte politiet

Det toppet seg i august i fjor da en nabo kunne telle 73 måser utenfor boligen sin. Han ringte han politiets nødtelefon og ba om hjelp.

– Han som ringte var veldig fortvilet, sa politiet til NRK.

Mannen som ringte, Frode Krokstad, fortalte til NRK at dette var en plage for hele nabolaget og at han, allerede da, i august i fjor, hadde kjempet i to år for å få gjort noe med saken.

– Det er konstant støy, sa han.

Samtidig bekreftet at det var en medvirkende årsak til at han har flyttet fra boligen sin i samme borettslag.

Måse

Måser kan være fine de, men ikke som hyppig besøkende i store mengder i et tett boligområde.

Foto: Petter Strøm

Verdal kommune har altså fått mange klager i saken og har arbeidet med den siden 2009. De har forsøkt å få kvinna til å flytte, men lovverket beskytter folk fra å bli kastet ut. Derfor Verdal kommune tatt saken opp i flere runder.

Anket to ganger

Saken var først oppe i husleietvistutvalget i Trondheim, hvor Verdal kommune vant på alle punkter. Kvinna anket domsavsigelsen, og det ble en ny runde i tingretten.

Også denne dommen ga Verdal kommune medhold i at kvinna måtte flytte, men hun anket denne avgjørelsen.

Da ble Frostating lagmannsrett neste post. Og de fikk en ekstra utfordring. De måtte utnevnte en advokat for kvinna. Morten Svarstad ble spurt og sa ja til det.

Ville ikke snakke med advokaten

Men Svarstad har ikke fått drøftet saken med kvinna til tross for at han har tatt flere telefoner, skrevet e-post, tatt kontakt med familien og til slutt møtte han opp hjemme hos henne, men han ble avvist.

– Hun ville ikke, sa Svarstad i retten.

Det førte til at retten avviste anken etter en kort drøfting på bakrommet.

Rettskraftig dom

– Dermed er dommen om at leiekontrakten er oppsagt fra tingretten rettskraftig. Nå er neste skritt at hun må flytte, advokat for Verdal Boligselskap, Rolf Christensen.

– Forhåpentligvis gjør hun dette frivillig, viss ikke må man om nødvendig gå vegen om Namsmannen og en utkastelse, sier Christensen til NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.