Hopp til innhold

– Stor symbolsk betydning å markere deportasjonen

Mandag ble 70-årsdagen for deportasjonen av norske jøder markert i Trondheim. Folkegruppa møter fortsatt fordommer.

Mosaiske trossamfunn

Det var stort oppmøte i det mosaiske trossamfunn i Trondheim. Anledningen var 70-årsmarkeringen av deportasjonen av norske jøder.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Representanter fra flere trossamfunn møttes mandag kveld i synagogen i Trondheim. De markerte 70-årsdagen for deportasjonen av norske jøder til konsentrasjonsleire i Tyskland og Polen.

Den gangen ble 532 norske jøder sendt ut av landet med båten "Donau" fra Oslo.

Skipet Donau og jødedeportasjonen

Norske jøder på vei til Donau for deportasjon.

Foto: Fossum, Georg W. / NTB scanpix

– Det har en stor symbolsk betydning. Det er viktig at deportasjonen blir en del av den norske historien, sier seniorforsker Cora Alexa Døving.

Hun er midt i et forskningsprosjekt om jødiske erfaringer i dagens Norge i regi av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

– 70 år kan virke lenge, men for de berørte er det kun få generasjoner.

Stadig fordommer

Døvings forskning baserer seg på 45 dybdeintervjuer med folk tilknyttet de mosaiske trossamfunnene i Trondheim og Oslo. Flere av de spurte forteller om fordommer.

– De fleste unge jøder forteller at de møter antisemettisme i nettdebatter. De forteller også at de er redd for å møte det i forbindelse med ekstreme muslimske miljøer, sier Døving.

Kobles til Israel

Dagens norske jøder opplever mest fordommer i forbindelse med situasjonen i Midtøsten. Flere av dem som deltar i forskningsprosjektet har opplevd å bli knyttet til Israels politikk fordi de selv er jøder.

Rita Abrahamsen, styreleder for Det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Rita Abrahamsen mener en beklagelse fra politiet var på tide.

Foto: Morten Aandersen / NRK

– De synes det er tungt. Mange unge jøder gruer seg til samfunnsfagstimene på skolen de dagene Midtøsten er tema, sier Døving.

I det mosaiske trossamfunn er de opptatt av å skille Israels politikk fra å nødvendigvis ha noe med norske jøder å gjøre.

– Det er viktig å skille den israelske politikken fra det jødiske folket som lever for eksempel i Europa, sier lederen i det mosaiske trossamfunn i Trondheim Rita Abrahamsen.

Sen beklagelse

Det var blant annet norske politifolk som gjennomførte deporteringen for 70 år siden. I dag kom den offisielle beklagelsen.

– Det var på tide. Men først og fremst synes jeg det er fint at de får sagt unnskyld. Og da betyr det nok også kanskje at de har gjort en feil, sier Abrahamsen.