NRK Meny
Normal

Landsomfattende markeringer for asylbarn

Rundt om i landet samlet folk seg for å gi asylbarn i Norge en stemme. – La asylbarna få bli, var kravet under markeringa i Trondheim.

Demonstranter ønsket å sette asylbarnas rettighetere på agendaen.

SE VIDEO: Over 30 organisasjoner deltok i markeringen i Oslo, som er en kritikk av de borgerliges asylavtale. Denne humanitetsmarkeringa ble gjennomført i flere åtte norske byer lørdag.

Over tretti organisasjoner deltok i markeringene rundt om i landet, i tillegg til flere politiske partier og kirkelige organisasjoner.

Demonstrasjonene ble arrangert i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Hamar, Kristiansand, Lillesand og Rjukan lørdag ettermiddag.

Antirasistisk senter, Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press og Foreningen av tolvte januar sto bak markeringen.

– La asylbarna bli

Demonstrantene mener det har blitt mer utrygt å være asylbarn i Norge. De protesterte mot den såkalte engangsløsningen for asylbarn, som er en del av den borgerlige samarbeidsavtalen.

Avtalen omfatter 170 av totalt 753 asylbarn. I åtte norske byer var budskapet i dag det samme: La barna bli.

Frp sier det er riktig at engangsløsningen kun vil hjelpe noen asylbarn, men at det også er meningen. De sier det var aldri meningen at engangsløsningen skulle være et amnesti for dem som har brutt loven.

Per Fugelli, som holdt appell foran Stortinget, er av en annen oppfatning:

– Alle barna som har blitt skapt her, bare har norske ord, norske venner, kjenner virkeligheten som norsk, bør få bli. Uten unntak, sier han.

Fra dagens markering av La barna bli, i Trondheim. Denne humanitetsmarkeringa gjennomføres i flere norske byer lørdag blant annet i Trondheim, Oslo, Bergen, Hamar, Tromsø, Rjukan, Kristiansand og Lillesand.
Over 30 organisasjoner er med på markeringene. Antirasistisk senter, Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press og Foreningen av tolvte januar står bak markeringa.

SE VIDEO: – La asylbarna få bli, var kravet under markeringa i Trondheim.

Krav om amnesti

Også på torget i Trondheim var det appeller fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Redd Barna Ungdom, Fagforbundet og LO i Trondheim.

– Grunnen til markeringa er den vedvarende usikre situasjonen til asylbarn som bor i Norge, sier leder i LOs internasjonale utvalg i Trondheim, Karim Essahli.

Kristelig Folkeparti og Venstre har fått gjennomslag for amnesti for mange av asylbarna. Men barnefamilier som har bodd mer enn tre år i landet risikerer fortsatt å bli sendt ut av landet.

– Vi krever amnesti for alle asylbarna og at de skal få bli, sa Essahli på markeringa på Trondheim torg.

Nytt regelverk

– For å få en varig løsning for lengeværende asylbarn, må vi få et regelverk som tydelig setter hensynet til barna foran innvandringsregulerende hensyn, sa SVs stortingsrepresentant, Karin Andersen.

Hun holdt appell på ei markering i Hamar lørdag.

Partiet har fremmet forslag om at regjeringa umiddelbart stanser utsendelser av lengeværende asylbarn i påvente av nytt regelverk. Forslaget er til behandling i Stortinget.

Uvisshet

Flere hundre barn lever fortsatt i uvisshet om sitt opphold etter å ha levd nesten en hel barndom i Norge.

– Vi er ekstremt bekymret for asylbarnas situasjon. De har fått et nettverk i Norge. De bør ikke lide på grunn av en vanskelig innvandringspolitikk, sier Essahli.

På nettsidene til LO i Trondheim står denne appellen:

– Vi krever at den norske regjeringa og Stortinget tar ansvar og lar barna bli i Norge.


Markering Trondheim

Demonstrasjon på torget i Trondheim. En av byene som har markeringer for asylbarna.

Foto: Stein Roar Leite/NRK