NRK Meny
Normal

Marita (19) fotfulgte butikktyv i en kilometer

Etter at tyven stakk fra butikken med to sixpack med øl fulgte ekspeditør Marita Nordstad etter helt til politiet kom og arresterte mannen.

Arrestasjon i Levanger

Her blir den 43 år gamle mannen arrestert av politiet etter at Marita Nordstad (nr. 2 fra høyre) sammen med en vekter hadde fulgt etter ham, delvis gjennom dyp snø, i en kilometer.

Foto: Terje Næss

Det var tirsdag kveld en kvinnelig vekter oppdaget at en mann forlot Coop Extra på Moan i Levanger uten å betale. 19 år gamle Marita Nordstad satt i kassa, og hun og vekteren fulgte etter tyven og han stanset ikke med det første.

– Det så ikke ut til at han var særlig kjent i Levanger for han bega seg oppover lia i dypsnøen først. Ikke var han i så god form heller, så vi klarte fint å holde følge, forteller Marita.

Kastet fra seg varer i sjøen

Det var Trønder-Avisa som først skrev om flukten som senere gikk ned mot sjøen, og nede ved Eidsbotten kastet mannen fra seg deler av tyvgodset i vannet. Marita var ikke redd mens de småløp, hun var aldri i nærkontakt med mannen og tror ikke det var en farlig mann hun forfulgte.

Marita Nordstad

Marita Nordstad var på jobb da en butikktyv slo til på Coop Extra der hun er ansatt.

Foto: Privat

– Han virket ikke voldelig, men jeg hadde aldri fulgt etter dersom jeg ikke hadde vært sammen med vekteren, sier hun.

De kom raskt i kontakt med politiet, og etter omtrent en kilometers forfølgelse ble mannen arrestert. Det foregikk helt uten dramatikk.

Etter at det hele var over er Marita glad for at alt gikk bra, men er litt usikker på om hun sjøl mener at hun handlet rett.

– Det er jo bra at han ble tatt, og han gjorde meg ikke noe, men det visste jeg jo ikke noe om så det var kanskje ikke så lurt, sier hun.

– Ikke etter boka

Butikksjef Geir Ryggvik er stolt av sin unge medarbeider og glad for at tyven ble tatt, men vil ikke at Marita skal gjenta en slik forfølgelse.

– Det er jo slett ikke etter boka å løpe etter, man kan jo aldri vite hvordan en ukjent person vil reagere i en slik situasjon, sier han.

Det er uklart hva mannen skal ha stjålet fra butikken, men etter forfølgelsen hadde han fortsatt to sixpack med øl i sekken. I Tillegg hadde han matvarer fra en annen butikk i området.

Han har trolig vært innom og stjålet i flere butikker i kjøpesenteret, men det er ikke klart da varene som han kvittet seg med ikke har kommet til rette.

Avhørt og løslatt

Det var klokka 19.05 politiet i Levanger fikk beskjed om tyveriet. Ifølge politiet er mannen 43 år gammel, han er fra Hviterussland og er midlertidig bosatt i Levanger.

– Etter at mannen ble arrestert ble han avhørt og senere sluppet løs, sier Børre Eidissen ved Levanger lensmannskontor.

Roser Marita

Politiet roser måten Marita opptrådte på, men er også klare på at privatpersoner aldri må gripe aktivt inn i tilsvarende situasjoner.

– Slik jeg har forstått har hun ikke utsatt seg selv for noen fare, men ganske enkelt hatt øyekontakt med butikktyven, sier operasjonsleder Johnny Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.

Butikktyv stikker av

Like før mannen blir arrestert går han her først, tett fulgt av Marita, en vekter og en politimann.

Foto: Terje Ness