Hopp til innhold

Marit ble påkjørt og kastet tre meter gjennom lufta

Nå har hun med seg reflekser i bilen som hun deler ut til «usynlige» fotgjengere i høstmørket.

Marit Brevik

Marit Brevik fra Trondheim ble påkjørt i et fotgjengerfelt, og har nå blitt veldig forsiktig i trafikken. Og hun deler gjerne ut reflekser.

Foto: NRK

Det var den siste glatte dagen vinteren 2013. Marit Brevik var på vei til bussen. Hun skulle til Dragvoll i Trondheim hvor hun studerer.

– Jeg husker at jeg sto ved veien og så etter biler. Jeg gikk med veldig forsiktige pingvinskritt over fotgjengerfeltet. Så ble det svart.

Husket ikke hvem hun var

REFLEKS REFLEKS

Refleksen kan utgjøre forskjellen på liv og død når det er mørkt.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det neste Brevik husker var at hun lå i en ambulanse og at ambulansearbeideren så på henne og sa at hun måtte slappe av fordi hun hadde flydd tre meter gjennom lufta.

– På akuttmottaket husket jeg ikke mitt eget navn. Jeg visste ikke at jeg hadde en samboer. Jeg kom ikke på navnet på datteren min. Jeg hadde ikke oversikt over hvor jeg var, hvem jeg var eller hvor gammel jeg var, sier hun.

Det var først da en sykepleier lente seg over henne og spurte om det kunne stemme at hun var gravid, at brikkene begynte å falle på plass.

– Da husket jeg at jeg var åtte uker på vei og hadde en datter fra før.

Angst i trafikken

Brevik fikk et stort sår i hodet, hjernerystelse og sliter fortsatt med konsentrasjonsvansker.

– Jeg sliter med afasi. Jeg mister ord. Og den psykologiske biten er jo noe for seg selv. Jeg har angst og det påvirker meg veldig som trafikant.

Brevik er blitt veldig forsiktig i trafikken. Hun er skeptisk til biler når hun er fotgjenger og veldig på utkikk etter fotgjengere når hun er sjåfør.

– Bruk refleks

Nå har Brevik med seg reflekser i bilen som hun deler ut til fotgjengere som har lagt igjen refleksen hjemme.

– Jeg ser at det er mange som ikke bruker refleks, særlig ungdommer. Alle foreldre må ta vare på ungene sine og få på dem en refleks, sier hun.

Frode Skjervø er distriktsleder i Trygg Trafikk i Nord-Trøndelag, tror årsaken til at mange ungdommer ikke bruker refleks, er at det ikke er «kult» nok.

– Det er ikke noe argument, nå fins det så mange reflekser som både er fine og gode. Jeg tror egentlig at det handler om å snakke med dem, og å bevisstgjøre dem, sier han.

Mange voksne dropper refleksen

Frode Tiller Skjervø

Frode Skjervø, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Foto: Trygg Trafikk

Tall fra Trygg Trafikk viser at refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 %.

– Refleks kan være forskjellen på liv og død. Jeg fatter ikke at folk ønsker å utsette seg for den risikoen de gjør når de ferdes uten refleks, sier Skjervø.

Han sikter særlig til voksne som dropper refleksbruk, for en undersøkelse viser at bare 29 % av voksne bruker refleks eller refleksvest.

– Det skremmer meg rett og slett, sier han.

Mange tror kanskje at man ikke trenger refleks når man ferdes i byen og andre steder med gatebelysning. Men det er helt feil:

Tall fra Trygg Trafikk viser nemlig at de fleste fotgjengerulykkene skjer i byene.