Måkehatet i Norge: Fugleforsker tror vi glemmer at de er en del av bylivet

Måkeskyting, påkjørte måkeunger og kollektive klagegrupper. Marina Kovrigina mener mange nordmenn har et iboende hat mot måker.

Måkeunger kjørt i hjel av bil ved Nidelva i Trondheim

MASSEDØD: Måkeungene som faller ut fra reiret og ned på gata i storbyer, kan møte en skjebnesvanger realitet. Sist helg fant Marina Kovrigina fire påkjørte fugler i Trondheim. Her er bilde av to av dem.

Foto: Marina Kovrigina

Noen folk tramper hardere på gassen når små måkeunger går i veien. Andre henter hagla og skyter dem ned.

Hekketiden for sjøfuglene er høysesong for anmeldte skadeverk og drap av måker i Norge.

På én enkel veistrekning ved Nidelva i Trondheim, lå det fire ihjelkjørte måkeunger på rekke. En femte berget livet så vidt.

– For å klare å drepe fire fugler samtidig, må de ha satt opp farten ordentlig, mener Marina Kovrigina, som er en engasjert dame i Dyrenes Rett i Trondheim.

Dette er ikke sommerens første tilfelle i byen. I juni ble fire andre måkeunger funnet døde på Tunga.

Marina Kovrigina elsker måker.

ELSKER MÅKER: Marina Kovrigina mater måkene og passer på at de har det bra. I «Fugleadvokatenes hjelpegruppe» på Facebook og av Dyrenes Rett blir hun varslet hvis det er funnet skadde og døde måker i byen.

Foto: Gunnar Søreng

Kovrigina går ofte til parken og sjøen for å se til dem. Nordmenn har et grunnleggende hat mot disse fuglene, mener hun.

Facebook-gruppe for måkehatere

I fjorhøst dukket det opp ei Facebook-gruppe for folk som hater måker. Medlemmene kaller seg «dedikerte måkehatere». I gruppen klager de til hverandre om måker som hekker i nærheten, skråler, angriper og driter.

Tre unge menn står bak gruppen. Én av dem, som ønsker å være anonym, forteller at han og kompisene fikk ideen en lørdagskveld.

– Vi laget denne gruppen først og fremst for humor, men vi hater også måker, sier mannen.

Facebook-gruppa for måkehatere

SUTREPOST: En kvinne irriterer seg over at måkene etablerer seg på et sykehjemstak, og at de driter full terrassen hennes. Deretter deler hun sine tanker om å ta livet av dem.

Foto: Skjermdump

Likevel mener han at måkehater-gruppen ikke er så seriøs at de applauderer direkte kriminalitet mot måker.

Gruppa har i underkant av hundre medlemmer, og sinte poster publiseres jevnt.

– Hvis man ikke har noe mer å irritere seg over enn måker, så har man det veldig godt, sier generalsekretær Kjetil Solbakken i Norsk Ornitologisk Forening.

Fiskemåken med skudd i vingen

Noen dager før måkeungene ble funnet i Trondheim, dukket en skadet fiskemåke opp i bysentrumen. Vingen slepte langs bakken mens den gikk febrilsk rundt.

Kovrigina rullet den inn i et pledd og tok den med hjem.

Skutt fiskemåke i Trondheim

KLARTE IKKE FLY: Fiskemåken skal ha blitt skutt av ei hagle. – At noen går i sentrum av Trondheim og skyter måkene er helt utrolig. Helt utrolig, sier Marina Kovrigina.

Foto: Marina Kovrigina / Privat

Det var ingen veterinærer i byen som kunne ta imot fuglen. Kovrigina satte derfor fiskemåken på et fly til en dyrlege i Bodø.

Røntgenbilder viste at vingebeinet var blitt knust til tusen biter, og at det var flere hagleskudd i kroppen.

Svært berørt forteller Kovrigina at den måtte avlives. Forholdet ble anmeldt til politiet.

Det er miljøkriminalitet

Politiet mottar flest anmeldelser om skadeverk på måker under våren og sommeren. I år skal Dyrenes Rett ha anmeldt 4 tilfeller. For å kunne oppklare slike saker, er de avhengige av vitner og dokumentasjon.

– En sjelden gang hender det at det er overvåkningskameraer i nærheten. Eller at noen erkjenner, men de er det ikke særlig mange av, sier fungerende leder Åsbjørn Viken i Økokrims enhet i Trøndelag.

I Norge er det ulovlig å skade og drepe måker og unger i hekkesesongen, ifølge Naturmangfoldloven paragraf 15. Eggene er også fredet. Flere arter, inkludert fiskemåken, er rødlistet som en utrydningstruet art.

Mener det er et urbant problem

Flere av de største byene i Norge ligger nært kysten, og her har måkene alltid holdt til.

Solbakken i Norsk Ornitologisk Forening mener folk er blitt så urbane i dag, at de glemmer at sjøfuglene faktisk hører til i naturen, også i byene.

– Fugler og natur er en del av bybildet. Det virker ikke som enkelte forstår det og de tenker «Jøss, her sitter det en måke og driter på bilen min. Jeg må ringe politiet», sier han.

– Jeg blir litt lei meg på vegne av de folkene som skyter og kjører over med vilje. Det sier vel mer om dem enn måkene, sier Solbakken.

Folk rekker finger til henne

Å verne om Norges mest forhatte fugl har hatt sin pris for Kovrigina. Hun forteller om folk som har direkte angrepet henne for at hun steller med fuglene i sentrum.

Marina Kovrina og måkene i sentrum

BESKYTTER DEM: Marina Kovrigina er redd for at måkene vil forsvinne fra norsk fauna. Her er hun avbildet mens hun mater fiskemåker i Trondheim, som er en fredet art.

Foto: Gunnar Søreng

– Jeg gir dem litt støtte. Jeg skjønner ikke hvorfor folk er så sinte over det, sier hun.

Når hun ser måkeunger i veien, signaliserer hun ofte til bilister at de må kjøre rolig.

– De ser på meg og ler. Viser fingeren til meg, som om jeg er en idiot. Så setter de opp farten.