NRK Meny
Normal

Marie (91): – Han tok meg i halsen og sa: «Pengan, pengan!»

Da ranerne truet henne med pistol og tapet henne fast til en stol på kjøkkenet, var Marie Lysevoll sikker på at hennes siste time var kommet.

Utsatt for grovt ran i eget hjem

Ran Orkdal

PREGET: Sissel Vean er på besøk til sin mor på Orkdal sykehus. Det var sønnen Per Arne Lysevoll som fant Marie Lysevoll fasttapet til en stol.

Foto: Jøte Toftaker
Ran Orkdal

Marie Lysevoll viser fram blåmerkerne etter å ha blitt tapet fast i en stol og ranet i sitt eget hjem.

Foto: Jøte Toftaker
Ran Orkdal

Politiet har ingen mistenkte foreløpig. Men har undersøkt hjemmet til Marie Lysevoll.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

– Jeg var hjemme og ventet på sjåfør for jeg skulle til Orkdal for å handle. Så hørte jeg tramping i gangen. Det var mer som en hest som kom. Jeg gikk til kjøkkendøra. Da kommer det en mann med en pistol rett mot meg. Han tok meg i halsen og sa: Pengan, pengan!

I en stol på Ordal sjukehus sitter 91 år gamle Marie Lysevoll med store blåmerker på kroppen. Hun har vondt etter behandlingen hun fikk da hun ble brutalt ranet.

Les også: Per Arne fant moren tapet fast til en stol

Tapet fast til en stol

– Så tok han tak i meg slik at jeg fikk skikkelig vondt, for jeg plages med ryggen. Da sa jeg at han måtte være forsiktig med meg, sier Marie.

Hun ble dytta ned på en kjøkkenstol. Da kommer raner nummer to inn. Han hadde med seg tape. De tapet først hendene henne fast til stolen. Deretter ble hele kroppen hennes tapet fast i stolen, helt ned til anklene.

– Jeg var helt sammensurret. Og han ene fortsatte å snakke om penger og truet meg jevnlig med pistolen, forteller Marie.

Ranerne undersøkte hele huset. Så tok den ene raneren fram en kniv.

– Da lurte jeg på hva han skulle med den. Men han brukte den til noe papir på stua, sier Marie. Som var sikker på at hun kom til å dø.

– Jeg hadde nesten ikke tanker i hodet, men jeg trodde helt sikkert at jeg skulle dø. Det lå helt klart for meg, sier Marie.

Ringte sønnen

91-åringen tror ranerne holdt på i rundt en halvtime. Da de dro klarte hun å få tak i mobiltelefonen som lå på kjøkkenbordet og ringte sin sønn.

– Mor var forbausende rolig. Det virket som om hun var litt i sjokk, men ellers virket hun veldig oppegående, sier Per Arne Lysevoll.

Sønnen ringte politiet, og moren ble hentet i ambulanse.

I dag kom datteren Sissel Vean hjem fra utlandet for å besøke sin mor på sykehuset. Hun trodde nesten ikke det var sant, da hun fikk beskjed.

– Det er helt forferdelig. Det skjer overalt, men du tror ikke det skal skje deg, sier Sissel. Som er glad for at moren er en sterk dame.

– Hun er ganske tøff, så jeg håper at hun tenker at de ikke skal få knekken på meg, sier datteren.

Leter etter ranerne

Politiet har helt siden ranet lett etter de to gjerningsmennene.Foreløpig har de ingen mistenke i saken som de har satt store ressurser på å oppklare.

– Vi jobber voldsomt bredt, både teknisk og taktisk, sier etterforskningsleder Tor Kristian Haugan til NRK.

De har mottatt flere tips som de nå følger opp.

– Jeg tror nok dette har rystet folk. Dette er ikke hverdagskost og jeg skjønner at folk kan bli skremt, sier Haugan.

Ingen alvorlige skader

Marie har gjennomgått flere undersøkelser på sykehuset. Legene finner ingen alvorlige skader på henne.

– Jeg har smerter der de har tapet meg, ellers er det ingenting. Sier 91-åringen, som ønsker å dra hjem så raskt som mulig.

– Det jeg tenker på er hvordan det blir videre. Jeg har bodd der i 72 år uten å være redd, sier Marie, som har lyst til å bo hjemme så lenge hun klarer.

– Jeg håper hun kommer seg over dette, og får det på avstand. Vi må ta tia til hjelp, sier datteren.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25