Hopp til innhold

Nå blir det manneparkering på kjøpesenter

Nå blir det bygd et kjøpesenter med eget mannerom – en frisone for shoppingtrøtte. Jess, sier gutta. Tja sier konkurrentene.

Kjell Tore Norby og Fritjof Rudstaden

Kjell Tore Norby og Fritjof Rudstaden stortrives på mannkroken på en klesbutikk i Trondheim. Et kommende kjøpesenter tenker større.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Sirkus shopping i Trondheim åpner i oktober. Der det gamle KBS senteret lå, for den som vil vite det. Her skal en egen shoppingfri sone for menn etter hvert være klar.

– Et mannfolkas Mekka, en sone for menn i fellesarealet der de ikke blir forstyrret av dem som handler. Det blir litt tilbaketrukket, sier sentersjefen Trine Fosnæs.

Undersøkelser

Så langt er ingen ting avgjort om hva dette stedet skal inneholde.

Sentersjefen mener de kommer til å bli det første kjøpesenteret med noe slikt. Enten det nå blir noe med fjernkontroll, spill, mat, manneblader (da trolig Jakt og Fiske, Motor og data), eller alt det der på en gang.

Hun vil utlyse en konkurranse om innhold og om forslag til navnet på mannekammeret, og hun har spurt noen kjendiser for å få noe å gå etter.

– Vi kvinner vet ikke hva menn vil ha, sier hun.

Kanskje er ikke det så vanskelig å finne ut.

Jomar Strand, Bjørn Næve, Marius Leistad og Robert Barø

Jomar Strand, Bjørn Næve, Marius Leistad og Robert Barø har minst to ting felles. De bygger senteret og de har liten forståelse for damenes shoppingstruktur.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRIK

Fant eksempel

NRK har for øvrig funnet en butikk som faktisk har en manneparkering og har hatt det lenge, men det kommer vi tilbake til. Først entrer vi Sirkus shopping og spør gutta som er i ferd med å reise dette gigantiske bygget til råds.

– Det må være vafler, goder vafler, sier Robert Barø.

– Noe godt å sitte på og å lese i og kaffe, sier Jomar Strand.

– Utsikt. Vi må se på det som skjer på senteret, sier Marius Leistad.

– God ide, sier Bjørn Næve.

Tanken kom litt brått på. En ting er sikkert. De har alle vært med på dameshopping på sitt vis.

– Vi kjører dem, så får vi finne på noe annet mens det pågår..

Vanskelig å forstå

Gutta fra Skanska forstår altså ikke helt damenes shoppingtrang. Men aksepterer den.

– At det går an å bruke så mye tid på varekikking.

– Bare det er verktøy og interessant ting, manneting på senteret, så er det greit.

– Motorsykkelting og damer på veggene på mannesonen.

På klesbutikken blir de uansett ikke hengende lenge om gangen, det er de sikre på.

Flere forslag

Kommunalråd for Høyre i Trondheim, Yngve Brox har også fått spørsmålet og svart at en bra manneparkeringssone ville være et sted for et pust i bakken, med kaffe, noe å lese, en trådløs sone og noe som sysselsetter ungene, ikke minst det.

– Og hva bør det hete?

– Siden det er i Sirkus Shopping så kan det bli Mannesjen eller Buret.

Dag Ingebrigtsen, artist, sier kort og greit at han vil ha kaffe, vann og aviser på PappaParkering.

Torgeir Skirstad, Regionbanksjef, DnB NOR, sier at sonen må være nær en butikk som har alt innen småplukk av dingser til bil, båt og utstyr. På sonene må det være servering og gjerne tekniske duppedingser. Og navnet: For men!

Trine Fosnæs, senterleder Sirkus

Trine Fosnæs, senterleder Sirkus vil bygge en mannesone og spør om ideer og navn.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Konkurrentene sier tja

Senterleder på City Syd i Trondheim, Finn Dybdalen, sier at kjøpesenter i framtida må tenke på mer enn handling, men han har ikke opplevd noe behov for å parkere menn noe sted i arealene bare for å gjøre det, i de 12 åra han har vært senterleder.

– Vi har så stor etterspørsel det å etablere seg her, at vi har valgt å ikke bruke plass til den typen aktiver. Det viktigste er å ha et butikkutvalg som er interessant for alle.

Magneten kjøpesenter i Levanger har faktisk hatt manneparkering i fellesarealene i perioder. Med rett type blader og TV med fotball.

– Der var det minst like mange menn som kvinner, sier senterleder Lars Heirsaunet.

Han er klar på at det å sette av areal til slikt permanent ikke står på agendaen der i gården.

Senterleder Anita Kristiansen på City Lade synes " Mens room" er en morsom ide. Men hun satser på å ha butikker som er gode nok i seg selv og til sammen, for begge kjønn.

– Kjøpesenteret skal omsette. Vi har ikke areal til passiv bruk. Det gjelder å finne de riktige butikkene for alle. Dessuten får vi kafeer med internett her.

Her er stedet

På Solsiden i Trondheim sier senterleder Heidi Steen at en mannesone er en god ide. De prøver å tilrettelegge sittegrupper for mennene og handleposene til deres bedre halvdeler.

– Det kan være nyttig, sier Steen.

Nå skal det sies at Solsiden ikke akkurat mangler kafeer, men uansett. Her er det faktisk en butikk med en ekte, godt gjennomprøvd manneparkering i selve butikken. Noe senterlederen i farten overså.

Det er klesbutikken Vivikes, De har to stoler og et bord pent plassert på et gunstig sted ved prøverommene. Her får gutta kaffe, kjeks og de har noe å se på. Og de har blader som Motor og Clas Ohlson-katalogen og aviser.

De vil ha Congac

– Dette er altså en damebutikk med herreparkering?

– Ja, mennene blir glade og fornøyde når de får sette seg ned i stedet for å henge på et stativ mens damene handler. Sånt kan ta tid, sier butikkleder Gunn Eriksson.

– Vi plasserer dem i stolene, så får de kaffe og kjeks.

– Kommer de ofte?

– Ja så ofte at noen klager over at bladene er gamle. De trives. Noen spør etter Congac, sier Gunn Eriksson, butikklederen der i gården.

– Spesielt på lørdagene sitter det stort sett to stykker der hele tida. Når de har det bra, drar de kortet lettere, sier hun muntert.

Vivikes har hatt dette tilbudet lenge, og det har kommet for å bli.

Fritjof Rudstsaden og Kjell Tore Norby

– Vi ser behovet, sier Fritjof Rudstaden og Kjell Tore Norby.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Noe må vi gjøre

På Vivikes treffer to parkeringsvillige menn. De er ikke i tvil. En mannekrok er en bra ting.

– Helt klart, når vi er med fruerne på handel, som vi av og til må, så sitter vi og venter. Det er vanlig. Vi venter, sier Kjell Tore Norby.

– Jeg trenger en kopp kaffe rett som det er og en stol som er god å sitte i. Jeg tror at kvinner er mer detaljerte i hjernen sin. De vil diskutere og tenke over alle små ting. Vi menn vet hva vi vil ha vi ha. Vi er mer rett på, sier Fritjof Rudstaden.

– De skal borti alle stativene og ta på enhver kleshenger. Sånn er ikke vi, sier Norby.