Mann i 20-årene tilstår grov vold mot russ

To menn i 20-årene gikk til angrep på en russ i Trondheim sent mandag kveld. Én av dem erkjenner å ha utøvd volden, som ble fanget på overvåkningsvideo.

Russ angrepet utenfor City Syd

En russ ble utsatt for grov vold utenfor kjøpesenteret City Syd i Trondheim sent mandag kveld. Dette viser de to voldsutøverne i sekundene før de går løs på den unge mannen. Én av de to har erkjent straffskyld.

Foto: Overvåkningsbilde

Like før midnatt 1. mai gikk de to løs på en russ, som tilsynelatende var en tilfeldig forbipasserende. Dette skjedde utenfor kjøpesenteret City Syd i bydelen Tiller sør i Trondheim.

– Mennene slo ham i bakken, før de fortsatte å sparke og slå mot hodet hans mens han lå nede. Hodet ble slått mot en betongvegg, sier etterforskningsleder i Trøndelag politidistrikt, Per Christian Stokke..

Da de to voldsutøverne hadde banket den fornærmede mannen bevisstløs, løp de fra stedet. Den skadde ble liggende alene på bakken i cirka ett minutt, før han fikk stablet seg på beina og kommet seg hjemover.

I voldsepisoder som dette er det helt tilfeldig hvordan det går med offeret.

Per Christian Stokke, etterforskningsleder

Én av de to er tidligere voldsdømt

Politiet har fått tak i overvåkningsvideo som viser voldsepisoden, og kort tid etter episoden pågrep de to menn. De sitter nå i arrest hos politiet i Trondheim.

Lensmann på Hitra, Per Christian Stokke

Etterforskningsleder Per Christian Stokke ber folk melde seg til politiet dersom de var i nærheten av City Syd i 23-tiden mandag. – Selv om politiet har gode bevis, trenger vi flere, sier Stokke.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

– Det er snakk om kjenninger for politiet, begge i starten av 20-årene. Én av dem er tidligere dømt for vold – den andre for ulike straffbare forhold, sier Stokke, som understreker at foreløpig etterforskning viser at volden mot russen var umotivert.

En av de to mennene har erkjent straffskyld, sier mannens forsvarer Morten Aalberg:

– Han har sett videoen og er svært lei seg.

Frode Wisth forsvarer den andre mannen, som hevder at han ikke husker voldsepisoden.

– Han har sett overvåkningsbilder og synes dette er flaut. Han skjemmes over å komme i en slik situasjon, men husker ingenting. Det er nok snakk om medvirkeransvar, sier Wisth til NRK.

– Tilfeldig at det gikk bra med offeret

Politiet ber folk melde seg dersom de kan ha sett hva som hendte både før eller etter voldsepisoden.

– Overvåkningsbilder viser at det var folk i nærheten. Disse kan sitte på svært nyttig informasjon for videre etterforskning og eventuell rettssak. Bare minutter før voldsepisoden gikk et voksent par ned trappa til høyre i overvåkningsbildet. Det er veldig viktig for oss at disse melder seg. Dessverre er det slik at mange ikke tenker på å gå til politiet, sier Stokke.

Ifølge etterforskningslederen er det foreløpig for tidlig å si hvordan mennene stiller seg til siktelsen. Fredag bestemmer politiet om de skal varetekstsfengsles.

Den fornærmede russen kom seg hjem på egen hånd, og familiemedlemmer fraktet ham til St. Olavs hospital. Der fikk han påvist hjernerystelse.

– I voldsepisoder som dette er det helt tilfeldig hvordan det går med offeret. Det er veldig betenkelig at de to mennene stakk fra ham da han lå bevisstløs på bakken.