Aborttiltalt mann: – Jeg følte meg som en drittsekk

Mannen (25) er tiltalt for å ha gitt en kvinne, som var gravid med hans barn, abortfremkallende midler. Da rettssaken startet i Sør- Trøndelag tingrett mandag morgen, erkjente han straffskyld.

Rettssal 310 i Sør- Trøndelag tingrett

INNRØMMET STRAFFSKYLD: En 25 år gammel mann innrømmer å ha lurt abortfremkallende preparater i drikken til sin gravide venninne.

Foto: Tone Iversen / NRK

Den 25 år gamle mannen er tiltalt for å ha gitt kvinnen abortfremkallende midler ved to tilfeller. Han innrømmet at han kjøpte de abortfremkallende preparatene på internett en uke etter han fikk vite at kvinnen var gravid.

Kvinnen: – Jeg trodde jeg skulle dø

Rettsal 310 i Sør-Trøndelag tingrett

Den fornærmede kvinnen forklarte i retten at hun mistenkte 25-åringen for å stå bak aborten.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Kvinnen i begynnelsen i 20-årene forklarte at hun og tiltalte aldri har vært kjærester, men at de har et felles barn fra før. Etter ha vært på fest sammen i fjor, ble hun gravid igjen, en beskjed som ikke ble godt mottatt av 25-åringen.

– Han prøvde flere ganger å overbevise meg om at jeg måtte ta abort, men det var ikke aktuelt med abort for meg, sa kvinnen i retten.

Tiltalte skal etter kort tid plutselig ha endret mening og de to begynte å treffes ofte, og han virket støttende.

Fikk dårlig samvittighet

25-åringen forklarte selv i retten at han i denne perioden bestilte abortfremkallende middel over nett, og at han lurte tablettene i kvinnen uten å lykkes med å fremprovosere en abort.

– Jeg leste på nett at det kunne føre til misdannelser dersom middelet ikke fungerte. Jeg tenkte det var min skyld dersom barnet ble født med store misdannelser, og det kunne jeg ikke leve med. Jeg hadde dårlig samvittighet og følte på anger, men tenkte at det var eneste utvei, sa han som en forklaring på hvorfor han fortsatte forsøkene med tablettene.

Den andre gangen nådde han målet sitt.

– Jeg følte meg som en drittsekk og hadde dårlig samvittighet da det gikk opp for meg hva jeg hadde gjort, sa han.

Han serverte det abortfremkallende middelet i en smoothie, og senere samme dag følte kvinnen seg kvalm og uvel. Etter hvert følte hun seg veldig dårlig.

– Det var intense smerter. Jeg trodde jeg skulle dø, for det var så ille, sier kvinnen, som spontanaborterte senere samme kveld.

Fastlegen reagerte

Ifølge tiltalen skal mannen ha brukt to ulike preparater som blir brukt av det norske helsevesenet. Kvinnen var i 12. svangerskapsuke da aborten skjedde. Mistanken om at barnefaren kunne ha gjort henne noe, fikk henne til å be fastlegen om ta flere prøver. Resultatene viste at hun hadde fått i seg medikamenter som førte til aborten.

– Alt raste for meg da fastlegen fortalte om resultatene av prøvene. Jeg ringte (tiltalte), men han sverget på at han ikke hadde gjort meg noe, forklarte kvinnen i retten. Hun ba deretter fastlegen sin om ta kontakt med politiet.

Aktor Kaia Strandjord mener straffen må være streng for å avskrekke andre, siden gift er såpass lett tilgjengelig via internett.

Statsadvokat Kaia Strandjord vil ha en straffereaksjon som ikke frister til kopiering.

Vil ha streng straff

Statsadvokat Kaia Strandjord sier de ønsker streng straff for å unngå at noen kopierer framgangsmåten.

– Vi har sett at det er et økende problem med ulovlige midler som er mer tilgjengelig gjennom internett. Av hensyn til allmennpreventive grunner er det viktig at det blir statuert et eksempel, sier Strandjord.

Påtalemyndigheten har tatt ut tiltale for straffelovens regler om å ha påført ekskjæresten betydelig skade og for å ha avbrutt et svangerskap under særdeles skjerpende omstendigheter og uten kvinnens samtykke. Paragrafene har en øvre strafferamme på henholdsvis 21 og 15 år. Det er satt av to dager til saken.