Hopp til innhold

Akutt mangel på fosterhjem

Det finnes ikke nok flerkulturelle fosterhjem til å dekke behovet.

Sadia Samatar Jama var Trondheims eneste muslimske fostermor

Sadia Samatar Juma jobber hardt for å rekruttere fosterforeldre med minioritetsbakgrunn.

Foto: Elling Finnanger Snøfugl / NRK

Kulturforskjeller og kommunikasjon er store utfordringer for barnevernet når de skal plassere minoritetsbarn i fosterhjem.

I Trondheim er for tiden kun ett fosterhjem med minioritetsbakgrunn i bruk, og situasjonen er akutt.

Minioritetstrygghet

– Vi trenger absolutt flere fosterhjem med minioritetsbakgrunn, sier Toril Sigurdsen, som er rådgiver i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) i Trondheim til NRK.

Når barn skal plasseres i fosterhjem er kravene strenge. Å finne en god match til et med innvandrerbakgrunn, byr på utfordringer, ikke bare når det kommer til språket.

– Barn med minioritetsbakgrunn trenger å komme til et hjem med sin egen kultur og sin egen religion. Det er godt for barna å få den tryggheten i kjente omgivelser, sier Sigurdsen.

Eksklusive fosterforeldre

Helt inntil i fjor sommer hadde Sadia Samatar Jama og mannen Ismail to tenåringer plassert i hjemmet sitt i Trondheim i tillegg til sine to egne barn. Sadia mener det må jobbes hardere innad i minoritetsmiljøene for å skape bevissthet rundt behovet.

– Hvis et muslimsk barn blir plassert hos en familie som ikke er muslimer, kan det bli veldig vanskelig, sier Sadia Satamar Jama til NRK.

– Mange er skeptiske

Det somaliske ekteparet har på frivillig basis jobbet for å prøve å rekruttere flere kompetente fosterhjem i sitt miljø, og har utviklet et bredt kontaktnett både i Trondheim og Oslo.

– Det er mange som er skeptiske, men vi skulle ønske at mange kunne engasjere seg og bli motiverte til å være fosterforeldre, sier hun.

Vil være forbilde

Sadia er selv nestleder i det internasjonale kvinnenettverket TWIN. Hun jobber nå for å få til et seminar for å rette fokus mot fosterhjemsproblematikken, med Bufetat på laget som foredragsholder.

– Vi ønsker å være et forbilde for andre familier med minioritetsbakgrunn og vise at det går an, forklarer Sadia.

Hun mener at fosterhjemstjenesten i Bufetat må være mer aktive for å selv komme i kontakt med minoritetsmiljøene.

Nybrottsarbeid

Rådgiver Toril Sigurdsen i Bufetat erkjenner at jobben med å skaffe flere fosterfamilier med innvandrerbakgrunn, ikke er lett.

– Rekrutteringsarbeid i forbindelse med minioriteter er nybrottsarbieid. Vi bruker mye tid på å utvide repertoaret i forhold til å rekruttere, sier Sigurdsen til NRK.

Sigurdsen mener personer som Sadia er uunnværlige i en slik prosess.

– Hun er er veldig god representant for minioriteter som er en ressurs for barnevernet, understreker Sigurdsen.

Til tross for de gode initiativene er Sigurdson måteholden i forhold til utviklingen i arbeidet.

– Jeg er optimistisk, men fremgangen skulle gjerne ha vært større.Mange av innvandrerfamiliene kjenner ikke til systemet og er ikke klar over at de kan være en kjemperessurs for barnevernet, sier Sigurdsen.

Barn

MINIORITETSBARN:Barnevernet må ta hånd om flere barn med minioritetsbaktrunn og trenger flere fosterforeldre til å ta i mot dem.

Foto: Ill.foto: / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.