Torsdag gikk Rørosmeieriet ut og ba om hjelp til å opprettholde produksjonen av den populære økologiske tjukkmelka si. I 23 år har meieriet fryst ned tjukkmelkas morkultur, slik at de har kunnet podet den over i ny melk. Nå har denne kulturen blitt dårlig og kan ikke brukes, derfor ba meieribestyrer Trond Lund sine kunder om melk som gikk ut i september.
Fredag kan Lund fortelle om en fantastisk respons, også fra folk som selv poder tjukkmelk.
– Vi må bare si tusen takk til alle sammen. Nå har vi fått så mye å jobbe med, at vi må begrense oss litt, sier han til NRK.
Fikk tips om 100 år gammel tjukkmelk
Meieriet har blitt kontaktet av nær 200 personer siden etterlysningen. Noen har selv holdt liv i bakteriekulturen, noen har funnet en kartong i et kjølerom mens andre har melk nedfrosset.
– En fortalte at de har hundre år gammel tjukkmelk som både har utvandret til USA og kommet tilbake igjen.
De som vil lese mer om denne historien og andre tjukkmelktips, kan se Rørosmeieriets facebookside.
Dyrker allerede 20 innkomne prøver
Nå jobber hans ansatte med å systematisere henvendelsene.
– Vi må sjekke hvilken stamme og hvilken kultur de ulike datostemplingene er fra. Vi har omtrent 20 ulike prøver av melk vi har fått inn. Disse er satt til poding og vil bli analysert lørdag, før de ompodes igjen på søndag.
Målet er å få inn sterke, gode kulturer som kan ta opp kampen med de litt svake tettekulturene meieriet har nå.
LES: Feirer storsatsing på økologisk melk
Håper på ny melk i november
Også da Rørosmeieriet startet tjukkmelkproduksjonen for 23 år siden, måtte de ut og be om gammel tjukkmelk for å finne akkurat den rette såkalte tettekulturen.
Nå satser meieribestyreren på at den økologiske tjukkmelka å finne i butikkene igjen i november.
– Vi kan ikke garantere det, men dette er en veldig lovende start. Og vi har fått mye ny kunnskap