NRK Meny
Normal

Mange ansatte ved NSBs verksted døde tidlig

Flere medisinske eksperter mener dødeligheten blant ansatte ved NSBs verksted på Marienborg i Trondheim kan ha vært unaturlig høy. Siden 1980 har 83 personer dødd av sykdom før de var 68 år.

Marienborg

83 av de ansatte ved NSBs verksted på Marienborg har dødd av sykdom som kreft og hjerteinfarkt siden 1980. (Arkivbilde)

Foto: Tor Berre / NRK

– Det kan se ut som om forekomsten av bukspyttkjertelkreft ved Marienborg er høyere enn forventet, sier forsker Tom. K. Grimsrud ved Kreftregisteret til Adresseavisen.

Har kartlagt av dødsfallene

Avisa har undersøkt dødsfall blant verkstedansatte ved jernbaneverkstedet i Trondheim fra 1980 fram til i dag ved å snakke med pårørende til de døde.

I perioden har antallet medlemmer i verkstedsforeningen falt fra 507 til 178.

De ansatte forteller om et arbeidsmiljø hvor lokomotivene ble rengjort med farlige løsemidler uten at det ble brukt effektivt verneutstyr. Lufta i verkstedet kunne også være fylt med giftig dieseleksos fra lokomotiv.

Av de 83 er 36 døde av kreft, 30 av hjertelidelser.

Kreft og hjertesykdom

Det er særlig tilfellene av bukspyttkjertelkreft, som utgjør 14 prosent av kreftdødsfallene, Grimsrud i Kreftregisteret fester seg ved.

– Dette er en kreftform som mistenkes å skyldes kjemisk påvirkning, blant annet arbeidsmiljø.

Eksperter avisa har snakket med reagerer også på forekomsten av mage/tarm-kreft, som utgjør 32 prosent av kreftdødsfallene. Også forekomsten av hjertesykdom ser ut til å være høyere enn det som er normalt for resten befolkningen.

Uviss sammenheng

Adresseavisens kartlegging er ingen vitenskapelig studie. Det er fortsatt uvisst om de som jobbet på jernbaneverkstedet er sykere enn resten av befolkningen.

Konsernoverlege, Ørn Terje Foss, sier det ikke er noen hemmelighet at det var problemer med diseleksos og løsemidler på Marienborg på 1980 og 90-tallet, men det skal være ryddet opp i forholdene nå.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.