NRK Meny
Normal

Har ventet på mobildekning i 20 år

Nå er Raine og May Helen Ørsnes fra Flatanger lei av å vente på det de fleste tar for gitt.

Mangler mobildekning

For Raine og May Helen Ørsnes er det ingen grunn til å ha med seg mobilen rundt på eiendommen. For å få dekning må de kjøre 1,5 kilometer med bil eller begi seg opp på en fjelltopp i nærheten.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Rundt tre prosent av norske husstander er helt uten mobildekning. De må enten kjøre et stykke for å finne dekning, eller de må gå opp på en fjelltopp. I Flatanger i Nord-Trøndelag er omtrent 100 personer uten mobilsignal. Raine og May Helen Ørsnes er ganske lei av å være uten noe hele Norge tar som en selvfølge.

Mangler mobildekning

Ingen mobildekning - de siste tjue år. Det er virkeligheten for blant andre ekteparet Ørsnes i Flatanger i Nord-Trøndelag.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK
Mangler mobildekning

Hjemme hos familien Ørsnes i Flatanger har mobilen fast plass i vinduskarmen på kjøkkenet. Den kan uansett ikke brukes til kommunikasjon med omverdenen.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Vi blir møtt med manglende interesse fra kommunen. Vi opplever at engasjementet ikke er stort for at vi skal få dekning, sier Raine.

– Mange nettsider krever SMS-kode

May Helen sier enkelte nettsider krever en kode via SMS for å komme inn, og at det ikke går der de bor.

– Sønnen min var på besøk og skulle betale regninger via nettbank. Men siden han får kodene via mobil måtte han kjøre 1,5 kilometer for å få dekning. Da han kom tilbake virket det ikke, så han måtte kjøre opp igjen. Det endte med at han løp opp på fjelltoppen her, fikk riktig kode og rakk såvidt å betale regningene sine, ler Raine galgenhumoristisk.

Nylig var husstanden uten bredbånd i fjorten dager. Da hjalp ikke teleoperatørens tilbud om mobilt bredbånd som kompensasjon.

– Internettreparatøren måtte kjøre et stykke for å motta en kode, slik at han kunne reparere nettet vårt, forteller May Helen.

LES: Trygghetsalarmer krever mobildekning

Telenor: – Lønner seg ikke

Teknisk sjef i Flatanger kommune Hans Petter Haukø har dette å si om den manglende mobildekningen i området.

Mangler mobildekning

Husstanden var nylig også uten bredbånd i fjorten dager.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Det er dessverre slik at det er vanskelig å nå alle. Vi jobber helt konkret for å få til en mast for Jøssundområdet. Vi har vært i kontakt med Telenor, som har regnet på det, men de finner trafikken så liten at det ikke er lønnsomt å drifte en mobilstasjon for dette området.

Telenors informasjonssjef Tormod Sandstø sier de har en pågående dialog med Flatanger kommune om det aktuelle området.

– Vi har hatt samarbeidsprosjekter om å bygge ut mobildekning eller bredbånd i andre kommuner i landet. Dette har vi hatt god erfaring med, sier han.

LES: Ikke mobildekning på Trolltunga før påsken 2016

– Ikke vi som har skapt behovet for mobildekning

– Hva vil avgjøre om det blir bygget en mast her eller ikke?

– Vi må sørge for at investeringene vi gjør er fornuftige og riktige prioriteringer. Også i dette tilfellet må vi gjøre slike avveininger. Men får vi til et godt spleiselag med kommunen og eventuelt en annen samarbeidspartner, så kan dette gå, sier Sandstø.

For Raine og May Helen er det å flytte ikke et alternativ.

– Det er ikke vi som har skapt utviklingen og dagens behov for mobildekning. Det er skapt av mobilselskapene, godt hjulpet av norske myndigheter og andre store aktører i samfunnet.

LES: Sikringsradio gjør det tryggere å gå i fjellet

Mangler mobildekning

Raine Olaf peker mot bergtoppen hvor mobilmasta kunne ha gjort nytte for dem som er uten dekning.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK