NRK Meny
Normal

Mange hundre viste støtte på Torvet

Både journalister og redaktører i Trøndelag stiller seg bak ofrene som døde for ytringsfriheten i Frankrike. Over 500 mennesker møtte opp på Torvet i Trondheim.

Demonstrasjon

Flere hundre møtte opp for å vise støtte til terrorofrene i Frankrike. Med appeller og musikk markerer de avstand fra angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Det er Trondhjems journalistforening og Trøndelag redaktørforening som har tatt initiativ til ei minnemarkering for terrorofrene i Frankrike på Torvet søndag klokka 13.

– Terroren som rammet Frankrike rammet både pressefolk og medias rett og plikt til å drive ytringsfrihet. Vi mener denne terroraksjonen må tolkes som et angrep på nettopp ytringsfrihetene og det er viktig å vise at vi tar avstand fra det, sier leder i Trøndelag Redaktørforening John-Arne Moen.

Vår plikt å stille opp

John Arne Moen

John-Arne Moen er leder i Trøndelag Redaktørforening. Han håper at folk møter opp på søndagens markering på Torvet.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

– Ytringsfriheten er grunnlaget for demokratiet, og når den blir truet, da er det vår plikt å stille opp og markere vår motstand mot det som skjedde. Jeg håper at folk kommer for å vise at de tar avstand fra det skjedde, sier Moen.

Det vil bli holdt appeller av blant annet ordfører i Trondheim Rita Ottervik, Øystein Flø som er prost i Melhus, John Arne Moen i Trøndelag redaktørforening og Harry Tiller i Norsk Journalistlag.

I tillegg er musikk ved Skjalg Raaen med flere.

Håper at norske journalister ikke blir mer redd

Lørdag markerte rundt 700.000 franskmenn sin avsky mot voldshandlingene i Paris denne uka og i dag er det ventet at enda flere vil samle seg under parolen «Je suis Charlie». Den er blitt et symbol på støtte til ytringsfrihet og motstand mot terror.

Moen håper at norske journalister og redaksjoner fortsetter med å gjøre samfunnsoppdraget og at terrorangrepet i Frankrike ikke gjør norske journalister mer redd.

– Mentalt sett er det et stykke fra Norge til Paris og mange vil nok tenke at det ikke kommer til å skje her. Men det er helt tydelig at det finnes krefter der ute som er intens motstander av det media gjør, hvis de mener at man tråkker på det som er hellig. Jeg håper at norske journalister ikke blir reddere enn hva vi har vært, sier Moen.

Demo

Over 500 mennesker møtte opp på Torvet i Trondheim

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25