Lys årsak til mange dødsbranner

40.000 heimer får uanmeldt besøk av brannvesenet i desember. De skal forsøke å begrense de mange brannene i desember.

Levende lys og antenner gardin, dette er et SINTEF-forsøk.

Lite skal til før et lys antenner hele rommet, viser forsøk ved SINTEF.

Foto: Tone Iversen

I desember dør i gjennomsnitt åtte mennesker i boligbranner i Norge hvert år. Uvettig bruk av levende lys og bar ild er den største enkeltårsaken til branner i desember.

Brannvesenet på uanmeldte besøk

Annika Østhus på Byåsen i Trondheim er en av mange som får besøk av brannvesenet før jul.

- Jeg tenker på dette med dekorasjonene rundt lysene. Jeg har ikke noe brennbart rundt lysene. Og jeg forlater aldri brennede lys, sier Annika Østhus.

40.000 vil få uanmeldt besøk av brannvesenet i førjulstida. På et av soverommene på Byåsen i Trondheim er det TV, datamaskin og stereoanlegg.

- Det er jo tre tennkilder i rommet, og jeg anbefaler at det monteres en ekstra røykvarsler på soverommet, sier brannmester Jon Kristian Storli ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Annika Østhus får besøk av brannvesenet.

Annika Østhus er en av mange tusen som nå får besøk av brannvesenet,

Foto: Tone Iversen

Mange boligbranner

Så langt i år har 34 mennesker omkommet i boligbranner i Norge.

Flest branner er det i desember. Statistikken for de 10 siste åra viser at dobbelt så mange omkommer i branner i desember sammenlignet med resten av året.

Antall dødsbranner i desember i Norge.

Antallet dødsbranner i desember i Norge.

Foto: Kilde: DSB

Uvettig bruk av lys

I mørketida kjøper vi nordmenn levende lys for store summer.

- Folk tenner mye levende lys i stuene sine. Det er veldig hyggelig, men da må man også være påpasselig med å slukke lysene når man legger seg om kvelden, sier slagsleder Brit Lykke i Gjensidige i Sør-Trøndelag.

Ifølge forsikringsbransjen gikk verdier for 3,2 milliarder kroner tapt i boligbranner i fjor. Bare de tre siste månedene er det utbetalt 1,1 milliarder kroner i erstatning etter boligbranner. Det er ny rekord.

Branner sprer seg fort

Ved SINTEFs branntekniske laboratorium viser en enkel test hvor fort flammene kan spre seg i ei gardin. Tingene vi omgir oss med er svært brannfarlige.

- Vi har gjort forsøk på sofaer og lenestoler. De avgir veldig mye varme når det først begynner å brenne. Det er nok til å gi overtenning i rommet, sier brannforsker Anne Steen-Hansen ved SINTEF NBL.

Forsøk viser at ei gardin fort begynner å brenne.

SINTEF-forsøk viser at ei gardin begynner å brenne fort.

Foto: Tone Iversen

Brannvesenets besøk hjemme hos tobarnsmamma Annika Østhus er snart ferdig. Nede i stua finner brannvesenet at peisen og pipa er godt sikret. Men aviser er plassert for tett inntil peisen, og de må flyttes.

- Hva frykter du mest om det begynner å brenne i huset ditt?

- Det er å miste ungene mine. De er det viktigste, sier Annika Østhus fra Byåsen i Trondheim, som satte pris på å få besøk av brannvesenet.