NRK Meny
Normal

Drapssak for retten i Trondheim

Mandag starter rettssaken etter drapet på 48 år gamle Vibeche Falck Danielsen. Et av motivene for drapet kan være sjalusi.

Vibeche Sofie Falck Danielsen

En 48 år gammel mann er tiltalt for å ha drept Vibeche Sofie Falch Danielsen fra Trondheim.

Foto: Familien/NRK

Vibeche Falck Danielsen (48) ble meldt savnet av sin samboer 16. januar i år. Samme dag gikk politiet ut og kalte det en drapssak. Bakgrunnen var blant annet at de fant blodspor i 48-åringens leilighet. Fire dager senere ble hun funnet død i Nidelva i Trondheim.

Ifølge politiet ble Danielsen først drept i leiligheten og så fraktet i rullestol noen hundre meter til friområdet Marinen, der hun ble dumpet i elva.

I tillegg til de to som ble siktet for drap eller medvirkning til drap, ble Danielsens samboer og hans kamerat siktet for bevisforspillelse. I april ble imidlertid saken om bevisforspillelse henlagt. Det var allerede kjent at det siktede samboerparet var alene med Danielsen da hun ble drept.

To var siktet

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes er aktor i saken.

Foto: Joar Elgåen / NRK

I juli uttalte førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes at politiet innstilte på å tiltale begge de to som var siktet for drapet, selv om etterforskningen ikke hadde brakt klarhet i hvem av dem som drepte kvinnen. Nå er altså saken mot den 35-årige kvinnen henlagt.

– For det første er det ikke bevisgrunnlag for at hun har medvirket til drapet. Så kom spørsmålet om hun kunne tiltales for å ha fraktet avdøde bort fra leiligheten. Der faller hun inn under en unntaksbestemmelse. Pårørende til en person som blir tiltalt for drap, straffefritt kan gjøre det hun har gjort, sier statsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

«Gjorde det æ fikk beskjed om»

elektrisk scooter

Den 35 år gamle kvinnen som bruker rullestol, har innrømmet at liket ble fraktet ved hjelp av stolen til Nidelva.

Foto: Politiet

Falch Danielsen var omgangsvenn med tiltalte og samboeren hans. Den 35 år gamle, funksjonshemmede kvinnen har vedgått å ha vært med på å frakte det innpakkede liket på sin egne elektriske scooter fra leiligheten til Nidelva like ved.
Et vitne som kom til leiligheten en stund etter drapet skal ha hørt tiltalte si:

«Æ har gjort det æ fikk beskjed om».

Hvem som eventuelt skal ha gitt han beskjed, og om hva kan kanskje komme frem i retten.

Sjalusi kan være motivet

Sjalusi kan være motivet for drapet. En 48 år gammel mann møter mandag i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for drap, men han har nektet å forklare seg for politiet siden han ble arrestert i januar.

Sigrun Dybvad

Sigrun Dybvad er bistandsadvokat for familien til avdøde Vibeche Falck Danielsen.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Familien har forberedt seg så godt som mulig sammen med meg. Vi har blant annet gått igjennom saksdokumenter og medisinske rapporter fra politiet før hovedforhandlingene, slik at de vet hva deres datter og mor ble utsatt for, sier Sigrun Dybvad, som er bistandsadvokat for familien til avdøde.

Danielsen ble i januar funnet død i Nidelva i Trondheim, innpakket i plast og en skipssekk. Kvinnen blødde i hjel, etter flere hogg og stikk i hodet og halsen. Ei øks er trolig drapsvåpenet, ifølge tiltalen mot den 48 år gamle mannen.

Har sendt brev til den tiltalte

Da den tidligere drapsiktede kvinnen satt i fengsel skrev hun brev til sin medsiktede samboer. I en fengslingskjennelse fra juni er noe av innholdet gjengitt:

«Du kan prate meg inn i dette, eller ut. Du kan snakke meg ut av dette eller inn i det, men hvis du velger deg selv og drar meg inn i dette blir du faen meg ikke gammel.»

– Kan bli ytterligere etterforskning

Christian Wiig er forsvarer for 48 åringen. Wiig sier klienten hans husker svært lite fra det som skjedde i leiligheten den aktuelle kvelden. Men at han vil svare på spørsmål i retten. Det er også aktor forberedt på.

– Dersom den tiltalte drar inn sin tidligere samboer inn i saken når det kommer til drapshandlingen, hva skjer da?

– Hvis det skulle skje og det er grunn til å feste lit til det, så vil jeg be om at retten tar en pause. Da er det behov for å foreta ytterligere etterforskning, sier Soknes.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.