Hopp til innhold

I dag blir det «supermåne»

Dersom det er skyfritt mandag vil du ha mulighet til å se månen både større og lysere enn du trolig noen gang har gjort før.

Månen

Månen var godt synlig over Lillehammer søndag kveld. Forhåpentligvis blir det klarvær også mandag kveld.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ikke siden 1948 har jordas trofaste følgesvenn vært nærmere jorda. Og den vil heller ikke være like nærme igjen før 25. november 2034.

Derfor er det mandag ettermiddag en unik mulighet til å rette blikket opp mot himmelen og se en måne utenom det vanlige. Ifølge NASA vil månen være 14 prosent større og 30 prosent klarere enn vanlig.

– Hver 13. måned kommer det en ny supermåne, men den som kommer nå er enda litt større og enda litt sterkere enn den som var i fjor, forteller leder i Trondheim Astronomiske Forening, Birger Andresen, til NRK.

Han forteller at den dessverre ikke vil bli merkbart sterkere i lysstyrke enn de supermånene som har vært tidligere.

– Men man vil kanskje se at den er større enn vanlig, sier han.

Noe annet enn måneillusjonen

Birger Andresen, leder i Trondheim Astronomiske Forening, TAF
Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK
Månen

Månen var godt synlig over Lillehammer søndag kveld. Forhåpentligvis blir det klarvær også mandag kveld.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Om månen er nære horisonten vil den kanskje se enda større ut, men det skyldes noe helt annet og har ikke noe med supermånen å gjøre. Det er en optisk illusjon som heter måneillusjonen.

Forskere mener effekten kommer av at øyet sammenligner månen med nærliggende objekter som trær, fjell og bygninger.

– På mandag vil den stå opp i 16-tiden på ettermiddagen. Da vil den ligge lavt og man oppfatter den i forhold til størrelsen på trær og fjelltopper. Derfor vil den se mye større ut enn det den egentlig er, forteller Andresen.

Måneillusjonen er ikke bare den eldste omtalte illusjon, men fortsatt en av de mest gåtefulle.

– Måneillusjonen er det ingen som helt har klart å forklare, men det er altså noe som skjer når månen står lavt på himmelen. Den er faktisk mindre ved horisonten reelt sett fordi den blir trykt sammen av lysbrytning, sier astronomen.

Supermåne 2011

STØRRE: Dette er en «vanlig» fullmåne sammenlignet med en supermåne

Foto: Marcoaliaslama, Wikimedia commons

Høyere flo

Om man kanskje ikke klarer å skille supermånen fra andre fullmåner man har sett før så kan man se endringer i andre naturfenomener som følge av denne fullmånen.

Ifølge astronomimagasinet Sky and Telescope vil floa bli litt høyere. Jorda, månen og sola vil være på linje og gravitasjonen vil derfor være litt kraftigere enn vanlig. Eksperter har beregnet at floa vil være fem centimeter høyere enn vanlig. I Alaska, hvor forskjellen blir størst, kan den bli opp mot 15 centimeter høyere.

– Det er jo en større måne enn en gjennomsnittlig måne, og nå som det nærmer seg jul vil fullmånen stå veldig høyt på himmelen. Det er ikke alltid man får en supermåne som vil stå så høyt, legger Andresen til.