Oppskriften er rikelig til 6 personer
1 løk
4-5 l vann
4-5 ts salt
1-1,5 kg fint elgkjøtt, godt mørnet.
Kjøttet skjæres i passe store serveringsstykker. Kjøttet vannes godt ut for å få ute evt. blod. Da blir det finere kraft.
Kjøttet kokes opp, skummes flere ganger, tilsett 1 løk i fine små biter. Trekkes, småkokes til alt er mørt.
1 middelt stort kålhode kuttes i fine strimler og kokes mørt. Ikke salt!
7-8 store gulrøtter kuttes i biter, kokes mørt (ikke salt) hver for seg i kjele.
MELBOLLER
2 egg
2 dl melk
2 ss sukker 1/2 ts kanel, røres raskt sammen. Ha i mel, til ganske fast deig. Skal slippe bollekanten for ikke å bli for løse.
Bland kokt kål og gulrøtter i en kjele. Grønnsakene skal være godt avrente. Fyll på kraft til ca 3 l. Varmes opp sammen. Form melbollene med spiseskjeer i krafta. Kokes forsiktig opp til bollene flyter opp. Bland forsiktig. Smak på suppen så den er passe salt. Holdes varm. Likeså kjøttet, med krafta som er igjen.
LØKSAUS
100 gr margarin (mulig 150 gr - prøv deg fram), ha i hvetemel, røres sammen. Spe med kraft, forsiktig i starten, til sausen er passe tykk. Kutt en liten løk i biter. Trekkes 5-10 minutter. Smak til med 7 % eddik og sukker. Skal smake litt sur-søt.
Suppen serveres først, så kjøttet. Kan serveres med gulrøtter, kokte poteter og løksaus. Den gjør susen. Dette er kjempegodt!!