Maks 70.000 laks rømte i Osen

Fiskeridirektoratet mener nå at det rømte mellom 50.000 og 70.000 laks fra Marine Harvests anlegg i Osen i slutten av november.

Marine Harvest Osen

Fisken rømte fra Marine Harvest anlegg i Osen i Sør-Trøndelag.

Foto: Frank Almås / NRK

– Vi er ganske sikre på dette tallet, og det er jo mye mindre enn først fryktet, sier regiondirektør Otto Gregussen i Fiskeridirektoratet.

Otto Gregussen

Otto Gregussen sier det har rømt mindre laks enn fryktet.

Foto: Gunnar Lier / Scanpix
Salmar i Roan

Det er fortsatt usikkert om det har rømt laks fra Salmars anlegg i Roan. I løpet av uka blir det klart.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Ganske sikre tall

Gregussen understreker at det likevel er mye fisk på rømmen.

– En rømt oppdrettslaks er jo alltid en for mye, men nå er vi i alle fall ganske sikre på at tallet fra Marine Harvests sitt anlegg ikke er så høyt som mange trodde da rømmingen ble opp daget tirsdag i forrige uke, sier han.

Da ble det også oppdaget hull i ei mære ved Salmars anlegg i Roan.

Dermed fryktet man at flere hundre tusen laks kunne være borte.

– Veldig alvorlig

– Det er omtrent 350.000 fisk i hver not. Hvis det viser seg at dette er så alvorlig som vi frykter så er dette alvorlig, men det er for tidlig å vite omfanget av dette, sier sa kontrollsjef i Fiskeridirektoratet i Trøndelag, Thomas Sandvik til NRK i forrige uke.

Marine Harvest satte ut over 100 garn i løpet av kort tid etter at rømmingen ble oppdaget, men det er så langt ikke tatt opp mye laks.

– På grunn av det dårlige være har det ikke vært mulig å telle laksen som står igjen i Salmars anlegg i Roan. Men det vil forhåpentligvis bli gjort denne uka, sier Otto Gregussen.

Usikker på rømming

Salmar vet altså ikke om det har rømt laks fra anlegget i Roan.

– Vi oppdaget en flenge i en merd, men den var ikke utspilt. Det er fullt mulig at alle 330.000 fortsatt er i merden. Vi har fora fisken helt som normalt etter at vi oppdaget flengen, og det er ingen reduksjon i utforinga. Det tyder på at fisken fortsatt er der, sier oppdrettssjef Bjørn Larsen.