Noen titalls abonnenter får ikke igjen strømmen før søndag

Nettselskapene i Trøndelag har lørdag jobbet på spreng for å gi abonnenter strømmen tilbake etter fredagens uvær. Noen titalls abonnenter må vente til søndag før de blir koblet inn igjen.

Trafostasjon i Indre Sandvika på Tiltrem i Bjugn kommune

HER SLO LYNET NED: Lynet slo ned i denne trafostasjonen i Indre Sandvika på Tiltrem i Bjugn i Sør-Trøndelag. Dermed ble abonnenter i Olden og Tiltrem strømløse fra halv tolv fredag kveld og til feilen ble rettet i 15-tida lørdag.

Foto: Anne E. Nygård

På det meste har Trønderenergi hatt flere tusen strømløse abonnenter etter uværet, mens Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) har hatt rundt 900.

I løpet av lørdag har nettselskapene gradvis rettet feil og koblet inn abonnenter igjen. Trønderenergi rakk ikke å komme helt i mål:

Lynnedslag i Leksvik

Lynnedslag i Leksvik.

Foto: Elin Tronstad Rønning (leserbilde)

– Noen få abonnenter i Agdenes kommune, én i Åfjord og én i Roan må belage seg på å være uten strøm til søndag, sier kommunkasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi til NRK i 21-tiden lørdag kveld.

– Det er ikke mange abonnenter det er snakk om, men én er uansett én for mye. Vi beklager ulempene dette medfører for dem, legger han til.

Trønderenergi har tidligere i dag også hatt strømløse i kommunene Hitra, Frøya, Åfjord og Osen.

– Antallet strømløse varierer rundt 20. Vi driver fortsatt og kobler inn abonnenter, og fortsetter feilretting utover kvelden, sier pressevakt Inge Barntes i NTE til NRK i klokken 21.

Lyn, ikke vind

Nettselskapene melder at lyn, ikke vind, har tatt strømmen de fleste stedene.

– Det var først og fremst lynnedslag og saltproblematikk som førte til strømbrudd flere steder fra i 22-tiden fredag kveld. Mange hundre kunder mistet strømmen, sa Wuttudal i Trønderenergi tidligere på dagen lørdag.

(Saken fortsetter under bildet)

Tore Wuttudal

LYNPROBLEMER: – Flere steder har lynet forhindre montørene fra å utbedre feil, sier kommunkasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi.

Foto: Geir Wennberg / NRK
Statssekretær Inge Bartnes

RETTER FEIL: – Vi har folk ute som jobber med feilene og kobler folk inn igjen forløpende, sier Inge Bartnes i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Foto: Nancy Bundt

– Det er kun abonnentene i et område ved Vuddudalen i Levanger som er ute på grunn av trefall. Resten av strømbruddene skyldes ødelagte transformatorstasjoner, hovedsakelig som følge av lynnedslag, opplyste Bartnes.

Han understreket at ikke alle abonnentene som har vært strømløse er husstander, men at noen er fritidsboliger.

Montører måtte vente

Bare på Fosen var det rundt 1000 lynnedslag fredag kveld, ifølge Fosen Kraftlag.

Mange transformatorstasjoner ble ødelagt etter lynnedslag, og nettselskapene har måttet reparere dem.

Fortsatt lynaktivitet forhindret tidligere på dagen lørdag Trønderenergi fra å utbedre alle feilene så raskt som mulig.

– Flere steder har lynet forhindre montørene fra å utbedre feil. Vi har ikke kunnet sende dem ut for å jobbe før det er helt trygt, forklarte Wuttudal til NRk i 15-tiden.

Ledning tatt av tre i Åfjord i Sør-Trøndelag

Denne høyspentledningen ble tatt av et tre i Åfjord i Sør-Trøndelag fredag.

Foto: Jøte Toftaker / NRK