NRK Meny
Normal

Må vekke interessen for havbruk i skolen

Barn og unge må lære mer om havet og maritim sektor på skolen, spesielt barna i byen, mener NTNU-professor. Målet er å skape ny industri i fremtiden.

Midt-Norsk Havbruk

Havbruk og marin industri må inn på timeplanen dersom vi skal klare å utvikle nye næringer i fremtiden, mener NTNU-professor.

Foto: Midt-Norsk Havbruk AS

Draugen

Næringen fra havet står for 90 prosent av Norges eksportinntekter.

Foto: Arkivfoto

Sjøen og havbruk en stor del av den norske identiteten. Hvis vi ikke tar med oljen, kommer 30 prosent av Norges eksportinntekter fra havet. Blir oljen medregnet, står havet for 90 prosent. Nå er utfordringen å få barn og unge interesserte i havets ressurser.

Direktøren for NTNU havromvitenskap og teknologi, og professor ved institutt for marin teknologi, Ingrid Schjølberg, mener barn og unge i dag er for lite opptatt av sin kulturelle arv som sjøfolk.

– Vi har jo vært sjøfolk i mange hundre år og mange har jobbet innen fiske. I dag er jeg usikker på hvor mange barn og ungdom som er bevisste på at vi har jobbet så mye med havet, sier hun til NRK.

Mer marint for urbane barn

Ingrid Schjølberg, professor ved NTNU

Professor Ingrid Schjølberg ved NTNU mener barn og unge må lære mer om havet på skolen.

Foto: Elisabeth Aas / NRK

Professoren mener skoleverket må få mer havbruk på timeplanen for å vekke interessen tidlig slik at ny marin næring kan skapes i fremtiden.

– Skolen gjør allerede mye bra, men det kunne vært flere prosjekter og studieturer i fjæra. Man kan se på tang og tare og undersøke hva som kan spises og ikke. Det er viktig at man sår tanker om dette tidlig i skolen slik at barna ser at det går an å skape ny aktivitet og ny industri, forklarer professoren.

Schjølberg mener spesielt barn i urbane strøk bør få mer opplæring i hvilke ressurser som finnes i havet.

– Det er viktig å få mentaliteten inn i barna, spesielt i byene. I kystsamfunnene er man ber bevisst på at man er et kyst- og havfolk, understreker NTNU-professoren.

Gull, sølv og diamanter

Black smoker

Forskere ved NTNU har beregnet at verdien på de utfelte mineralene på havbunnen og i umiddelbar nærhet av havbunnen utgjør 1000 milliarder kroner

Foto: GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean research Kiel
Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får beskjed om å satse mer på havbruk i skolen når han kommer til NTNU Ocean Week onsdag.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Denne uken er forskere fra hele verden samlet i Trondheim for å delta på NTNU Ocean Week for å snakke om potensialet i havet. Onsdag kommer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen for å besøke havuken og vil få klar beskjed fra Schjølberg om å satse mer på havbaserte fag i skolen fremover.

– Vi har så mange muligheter. Det er store mineralforekomster med gull, sølv, sink og kobber utenfor Svalbard. Vi tror det er masse diamanter der. Utenfor Sør-Amerika er det store diamantforekomster. Der har vi muligheten til å bruke offshore-kompetansen som vi har utviklet gjennom oljenæringen, sier Schjølberg til NRK.