NRK Meny
Normal

Trøbbel med nytt digitalt nødnett

Flere steder i Nord-Trøndelag har det de siste ukene vært problemer med det nye digitale nødnettet til flere milliarder kroner. Mobil- og fasttelefon er blitt løsningen når nettet har falt ut.

110-sentralen i Namsos

Her ved 110-sentralen i Namsos har de flere ganger den siste tida blitt nødt til å bruke telefonene sine for å kunne snakke med med enehetene ute på veien.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Håvard Sæther

Håvard Sæther er leder ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Det nye nødnettet for både politi, helse og brannvesenet ble tatt i bruk over hele Norge i høst. Utbyggingen av nettet har kostet flere milliarder kroner. Men det har falt ut både i Steinkjer og indre Namdal, og problemene har vært så store at stortingsrepresentant Arild Grande har bedt justisminister Anders Anundsen rydde opp.

Fasttelefon

– I Steinkjer klarte de opprette et samband med hjelp av mobiltelefoner. Men da nettet falt ut i Røyrvik falt også mobilnettet ut. Da måtte de bruke fasttelefon for å få tak i mannskapene, sier leder ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag, Håvard Sæther.

Direktoratet for nødkommunikasjon opplyser til NRK at det nye nødnettet i Norge fungerer i 99,95 prosent av tiden. Nå lover de også å utbedre feilene som har oppstått i Nord-Trøndelag.

Tor Helge Lyngstøl

Tor Helge Lyngstøl er direktør i Direktoratet for nødkommunikasjon.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Vi har slitt med et sammenfall av uheldige omstendigheter. Noen basestasjoner har ennå ikke to linjer inn. Det har vært utfordrende med avsidesliggende aggregater i området. Værforhold har gjort det vanskelig både å rette feil og få etterfylt drivstoff, skriver direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon i et innlegg i Namdalsavisa.

– Klar forbedring

Men når det nye nødnettet fungerer, er mye enklere for nødetatene å koordinere arbeidet når uhellet først er ute. En klar forbedring i forhold til det gamle sambandet, mener lederen ved 110-sentralen i Namsos.

– Tidligere hadde brannvesenet i hver kommune sitt eget nett, men nå kan alle snakke med alle samtidig. I tillegg er også politi og helse på det samme nettet. Når vi rykker ut på en hendelse, så melder første enhet på plassen hvordan det ser ut. da får alle det samme situasjonsbildet med en gang, og der er veldig positivt, sier Håvard Sæther.

Han regner med at de tekniske problemene i Nord-Trøndelag etter hvert vil løse seg.

– Vi synes nødnettet er bra i dag, og jeg forventer at de tar læring av de utfallene vi har hatt i det siste. Det må ikke skje igjen, understreker Håvard Sæther.

Geir Ove Fossli

Operatør Geir Ove Fossli mottar nødmeldinger ved 110-sentralen.

Foto: Espen Sandmo/NRK