Må slakte over 5 millioner laks

Mattilsynet mistenker at oppdrettslaks i tre anlegg på Frøya er smittet av en virussykdom.

Sykdommen, Pancreas Disease (PD), er allerede påvist i et anlegg i nabokommunen Hitra, og nå skal 5,24 millioner fisk slaktes, opplyser Mattilsynet.

– For å få fjernet eventuelt smittet fisk ser vi ikke noen annen råd enn å ta opp all fisk i de aktuelle lokalitetene, sier Knut Rønningen i Mattilsynet til NRK.

Fisken som nå skal slaktes har ei gjennomsnittsvekt på 3,5 kilo, ifølge Mattilsynets nettsider.

Isolert og båndlagt

De fire lokalitetene er båndlagt og isolert fra annen oppdrettsvirksomhet.

Slaktinga av fisken i det ene anlegget startet onsdag. I løpet av noen dager vet man om fisken i de tre anleggene er smittet eller ikke.

Rønningen i Mattilsynet sier at oppdrettsnæringa og myndighetene er enige om at man vil holde PD bort fra områder nord for Hustadvika.

– Når det oppstår tilfeller som dette har vi jobbet med å fjerne smittet fisk fra området så fort som mulig. Inntil videre vil den strategien bli fulgt i dette tilfellet.

Økt dødelighet

PD rammer kun fisk og er ikke farlig for mennesker. Men sykdommen kan ha store, økonomiske konsekvenser.

– Sykdommen er alvorlig i den forstand at den kan forårsake en del dødelighet på fisk og så innebærer den nok også en del ekstra kostnader med redusert produksjonsresultat hos den fisken som ikke dør, sier Knut Rønningen.

Flere kan være smittet

Myndighetene utelukker ikke at fisk i flere anlegg er smittet, dette er nemlig et område med mye oppdrettsvirksomhet.

– Den risikoen vil alltid være til stede, sånn at vi kan slettes ikke utelukke at det er flere anlegg som er smittet, sier Rønningen i Mattilsynet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.