Må møte i retten etter videofilmet voldsepisode

Vold mot en 19-år gammel mann fra Syria, som ble filmetog lagt ut på nett, sjokkerte mange i fjor sommer. Mandag starter rettssaken.

Filmet gutt som ble utsatt for vold i Namsos

Guttegjengen filmet voldsepisoden i Namsos. Den ble senere lagt ut på nettet.

Fire ungdommer står tiltalt i saken, som starter i Namdal tingrett mandag 8. februar.

Videoen som ble lagt ut på nettet i juli i 2015, fikk stor oppmerksomhet. En 19 år gammel syrisk mann ble holdt fast og tvunget ned på kne på asfalten i Namsos. Media og folk i hele landet reagerte på det de så.

Kan få sju år i fengsel

Fra flere hold ble det hevdet at volden var rasistisk motivert, noe også den fornærmede sa i flere intervjuer, men tiltalen mot de fire omfatter ikke rasistisk vold.

Tiltalen dreier seg om legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Hendelsen skal ha vært umotivert og bar preg av mishandling.

Ifølge statsadvokaten er strafferammen sju års fengsel.

– Stor belastning

Advokat Christian Wiig i Rana tingrett

Advokat Christian Wiig er forsvarer for en av de tiltalte.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

De fire som er tiltalt forsvares av Christian Wiig, Endre Lysø, Ivar Hustad, Siw Bleikvassli og Øystein Mørkved.

18-åringen, som forsvares av Christian Wiig, har erkjent legemsfornærmelse, noe som har en strafferamme på inntil ett års fengsel.

Hege B. Skillingstad er bistandsadvokat for den syriske mannen som er fornærmet i saken.

– Saken har vært- og er en stor belastning for min klient. Han ser frem til å få den overstått, sier Skillingstad til NRK.

Sendte videoen til media og politi

Videoen ble oppdaget på Facebook av datteren til en av advokatene i Steinkjeradvokatene.

Firmaet ble enige om å sende videoen til media og politi, så det ble reagert på innholdet.

– Innholdet er opprørende og vi sendte det rett til politiet, fortalte Eva Myklebust fra Steinkjeradvokatene etter hendelsen.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .