Hopp til innhold

Må kjempe mot vold mot kvinner

På kvinnedagen 2013 er det kampen mot vold mot kvinner som er viktigst, mener likestillingsombudet.

Sunniva Ørstavik

- Samfunnet har en lang vei å gå når det gjelder kvinnesyn og likestilling, sier Sunniva Ørstavik.

Foto: Jon Are Berg-Jacobsen / LDO/Presse

Kvinnedagen 8. mars er for mange symbolet på kamper kronet med seier, men også mangel på likestilling.

Tida er kanskje over da en mann kunne entre et rom fullt av kvinner og utbryte «neimen jenter, sitter dere her alene?» uten å kjenne massens vrede etterpå.

Kvinner tjener mindre

Men fortsatt har samfunnet en lang vei å gå når det gjelder kvinnesyn og likestilling, ifølge likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik:

– Bare 1 av 4 ordførere er kvinner. Vi vet også at kvinner er mye mer utsatt for vold og seksuelle overgrep. Og vi vet at kvinner tjener mindre enn menn også i dag, sier hun.

Status på den internasjonale kvinnedagen 2013 er at 1 av 3 ledere her til lands er kvinner. 81 prosent av professorene er menn, og på verdens basis eier kvinner kun 1 prosent av all eiendom i verden, og mottar mindre enn 10 prosent av inntektene, ifølge tall fra verdensbanken.

– Å kjempe mot vold er viktigst

Men penger og posisjon er bare noe av det som er viktig å kjempe for, ifølge likestillingsombudet.

– Det viktigste er å kjempe mot volden mot kvinner, sier hun.

– Men det er også viktig å sørge for den grunnleggende rettferdigheten, og at det ikke skal spille noen rolle hva slags kjønn du har, for hvilke muligheter du faktisk har.

Verd å kjempe for

Lise Marie og Madeleine går i 9. klasse på Egge ungdomsskole, og for dem er det ordentlige arbeidslivet er noen år unna. Men når den tid kommer, har jentene forventninger om å få samme muligheter og samme lønn som gutta.

– Det kan jo ikke være forskjell på det. Hvis vi har samme jobb så kan ikke jentene få mindre lønn, sier de to.

Men sannheten er en annen.

– Vi vet at kvinner tjener mindre enn menn også i dag. Cirka 15 prosent mindre, det betyr at for hver krone menn tjener, så får kvinnene 85 øre. Og det er jo ikke rettferdig, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Det var nytt for jentene i 9. klasse:

– Herregud!

– Er det verd å kjempe for?

– Ja!