NRK Meny
Normal

Må kanskje sende kloakk urenset ut i fjorden

HØVRINGEN (NRK): Trondheim kommune venter på nye prøvesvar etter gasslekkasjen i Høvringen renseanlegg. Kanskje må anlegget stenges for å rette feil.

Brannvesenet på plass ved Høvringen renseanlegg, to dager etter at gasslekkasjen ble kjent

PÅ STEDET: Brannvesenet jobber ved Høvringen renseanlegg i Trondheim, to dager etter at gasslekkasjen ble kjent.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det var mandag denne uka at en tank med 80 kubikkmeter metangass begynte å lekke ved det kommunale vann- og avløpsanlegget.

Brannvesenet forsøkte å stanse lekkasjen av den ekstremt brannfarlige gassen, men ga opp og besluttet at gassen måtte få sive ut av seg selv.

Området ble sperret av, og kommunens folk kom seg først inn på området onsdag. Foreløpig er ikke årsaken til lekkasjen funnet.

– Vi regner med at det kommer til å ta noen dager før vi kan finne årsaken og utbedre selve lekkasjen på tanken, sier Odd Atle Tveit, avdelingsleder vann og avløp i Trondheim bydrift, til NRK.

Kloakk i fjorden

– Vi venter på å få målinger om tanken fylles, eller om det har stoppet helt opp, forklarer Tveit.

– Vi håper at vi har klart å stenge av, slik at det ikke går gass inn i tanken lenger, legger han til.

Hvis de ikke klarer å stanse det at tanken fylles med gass, kan kommunen bli nødt til å stenge ned renseanlegget for en periode mens de utbedrer feilen. Kanskje må en ventil byttes.

– Det betyr at kloakk vil gå urenset ut i fjorden, sier Tveit.

(Saken fortsetter under videoen)

Brannvesenet har gjort to forsøk på å stanse gasslekkasjen ved renseanlegget på Høvringen i Trondheim. Nå lar de resten av den eksplosive metangassen sive ut.

VIDEO: Se video fra mandagens gasslekkasje.

– Ingen ønskesituasjon

Han vet ikke hvor lenge et slikt arbeid vil ta, men håper det selvsagt at det går raskt.

– Det er ikke noen ønskesituasjon. Det er derfor vi har et renseanlegg her, som skal rense mest mulig av kloakken. Samtidig er det ikke noen veldig stor dramatikk, mener han.

Inntil videre driftes vann- og avløpsanlegget på en alternativ måte.

– Vi kan drifte anlegget på en bortimot normal måte, så fremt det ikke går gass inn i tanken mot lekkasjestedet, forklarer Tveit.

Sperringene på stedet opprettholdes inntil videre, opplyser Sør-Trøndelag politidistrikt. Politiet bistår brannvesenet, som leder arbeidet på stedet.