NRK Meny
Normal

Må kanskje rømme fra flommen i natt

Rolf Arne Indal (30) fra Levanger skulle på solferie i Australia. Nå sitter han inne og venter på flomtoppen.

Indal flom Brisbane

I denne gata i Brisbane holder Rolf Arne Indal (det lille bildet) til.

Foto: Rolf Arne Indal / Privat

– Vi regner med å måtte stå opp midt på natta for å sjekke situasjonen. Flommen her i Brisbane skal være på sitt verste mellom klokka fire og fem i natt, sier 30-åringen til NRK.

Venter på beskjed

Flommen i Australia har rammet stadig nye områder de siste ukene. Flere er døde og over 70 mennesker er fortsatt savna etter at en lokal flodbølge skylte inn over Toowoomba 125 kilometer vest for Brisbane. Nå har også flomvannet begynt å trenge inn i mange hjem i millionbyen.

– Jeg dro ned til elva litt tidligere i dag. Restauranter og leiligheter er fullstendig oversvømte. Fra leiligheten der jeg oppholder meg er det omtrent 10 minutter å gå ned til de områdene som er verst ramma her i Brisbane, sier Rolf Arne Indal.

30-åringen fra Levanger har en kompis som bor i byen, og hadde planer om solrike dager i "The Sunshine State" Queensland. Nå blir han i stedet oppfordra til å holde seg innendørs mens flommen fortsatt herjer i nabolaget.

– Vi har ikke blitt bedt om å evakuere ennå, men folk har måttet dra fra leiligheter like i nærheten. Vi følger med på nyhetene i kveld og i natt og venter på nærmere beskjed fra politiet, sier han.

Tomme gater

– Ei venninne bor i nærheten, så vi satser på å flytte over til henne. Hvis ikke det går, må vi dra til et evakueringssenter.

Indahl har vært i Australia i ei uke, og han har opplevd at en storby med et yrende folkeliv har blitt forvandla til et katastrofeområde.

– Nå er det helt stille. Det er ingen biler her og nesten ingen mennesker å se heller. Det ligger sandsekker foran alle butikkene, og det er stengt over alt. Matbutikkene er tomme for mat. Å se alle vannmassene og ødeleggelsene er helt uvirkelig, sier Indal.

(saken fortsetter under bildet)

Flom Brisbane

Flomtoppen er venta i Brisbane i natt lokal tid.

Foto: Rolf Arne Indal / Privat

Håper på sol

Flommen i området beskrives som den verste siden 1800-tallet, og myndighetene regner med at det vil ta et helt år å rydde opp. Levanger-mannen håper likevel det verste snart er over.

– Planen var jo å få gjort noe mens jeg er her. Jeg har billetter hjem 24. januar, så nå håper vi på bedre vær de nærmeste dagene, sier Indal til NRK.