Hopp til innhold

Må i fengsel etter falsk voldtektsanmeldelse

En sørtrøndersk kvinne i 20-årene må sone 45 dager i fengsel for falsk forklaring. Kvinnen hevdet overfor politiet at hun var blitt voldtatt av tre menn, men dette trodde ikke Sør-Trøndelag tingrett på.

Tinghuset i Trondheim

Kvinnen hevdet hun ble voldtatt av tre menn i 2012, men er nå dømt for falsk forklaring.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Kvinnen leverte i juni i fjor inn en anmeldelse etter en påstått gruppevoldtekt som skulle ha skjedd 9. april i 2012. Hun hevdet det var tre menn som voldtok henne i flere timer.

Voldtektsmottaket

Under avhør hos politiet holdt hun fast ved sin forklaring, og viste til at hun hadde oppsøkt voldtektsmottaket ved St. Olavs Hospital. Politiet klarte til slutt å finne fram til to av de tre mennene som angivelig skulle ha voldtatt kvinnen, men de nektet for at de skulle ha voldtatt henne.

Mennene innrømmet å ha hatt sex med kvinnen, men at det ikke dreide seg om voldtekt.

Da politiet ga disse opplysningene til kvinnen, endret hun forklaring. Hun hevdet nå at det ikke var disse mennene som hadde voldtatt. Likevel fastholdt kvinnen at hun hadde blitt voldtatt den samme helga.

Sør-Trøndelag tingrett mener det ikke er noen opplysninger som tyder på at kvinnen ble voldtatt, men at hun frivillig hadde deltatt i en gruppesex.

Derfor mente retten at kvinnen i 20-årene hadde avgitt falsk forklaring, og straffet henne for det.

– Stor belastning

Tingretten mener også at voldtektsanmeldelsen var en stor belastning for de omtalte mennene som kom i politiets søkelys.

– Dette er meget alvorlig, men det som er enda mer tragisk med slike saker er at det får store konsekvenser for andre, menn/kvinner/barn som utsettes for overgrep og som møtes med mistanke om falsk anklage eller anmeldelse, står det i dommen.

Flertallet i tingretten dømte kvinnen til 45 dagers ubetinget fengsel, mens mindretallet mente hun burde dømmes til fem måneders fengsel som var påtalemyndighetens påstand.