Må bruke sommerferien på å ta lappen

De nye fraværsreglene i den videregående skolen fører til frustrasjon for mange ungdommer som skal ta førerkortet. Mange må bruke sommerferien for å sikre seg lappen.

Kjøreskole

Sander Fosmo Rognes på siste kjøretime før oppkjøring. Sander har vært nødt til å bruke flere skoletimer i vår, for å få lappen før skolestart.

Foto: Mari Svenning

I sommer er det flere steder ventelister for å få kjørt opp. For kjøreskolene har det skjedd en endring siden det kom nye regler i den videregående skolen.

– Etterspørselen har tatt seg skikkelig opp midt i det som normalt er ferietid, forteller kjørelærer Thomas Eriksen ved Malvik Trafikkskole.

Thomas Eriksen

Trafikklærer Thomas Eriksen skjønner godt de unge frustrasjon over fraværsreglene i den videregående skolen.

Foto: Mari Svenning / NRK

Lang ventetid

– Fraværsreglene i videregående gjør at de fleste vil bruke sommerferien til å gjøre ferdig mest mulig. Da slipper de unødvendig fravær på skolen, sier han til NRK.

Men det er ikke bare hos kjøreskolene det hoper seg opp. Mange som egentlige er ferdige med kjøreopplæringa må nå forvente flere måneder med kø før de kan sette seg bak rattet alene.

– Det er ei ventetid på to-tre måneder for å få tatt førerprøven hos Statens vegvesen. Det er jo et stort press på dem og de har jo også ferieavvikling, sier Eriksen.

Må vente

Dermed må en annen 18-åring pent finne seg i å ta kjøretimer med mamma i sommer, selv om teoriprøven til Hedvig Thiery Aresvik allerede er i boks.

Hedvig Thiery Aresvik

Hedvig Thiery Aresvik må vente med oppkjøring til etter sommeren.

– Ja, jeg får ikke tatt prøven i sommer og må vente til etter ferien, sier hun.

Nå håper kjørelæreren fra Malvik at reglene kan mykes litt opp. Thomas Eriksen mener enkelte deler av opplæringa ikke burde regnes som fravær.

– De burde fått fritak for det obligatoriske. Det de må gjennomføre. De får jo fravær også når de skal ta prøvene hos vegvesenet, så jeg forstår frustrasjonen blant ungdommene, sier han.

Kan bli nødt til å endre ferieavviklingen

Pressesjef i Statens vegvesen Kjell Bjørn Vinje sier til NRK at de opplever stor pågang over hele landet.

Kjell Bjørn Vinje

Pressesjef i Statens veivesen Kjell Bjørn Vinje.

Foto: Knut Opeide

– Vi regner med at dette er en direkte kosekvens av fraværsreglene i den videregående skolen og vi hadde forventet oss at dette ville gi utslag, men hvor mye har vært vanskelig å forutse, sier Vinje.

Han sier at vegvesenet blir nødt til å se på hvordan ferieavviklingen skal foregå i tiden fremover.

– Dette blir utvilsomt kunnskap vi tar med videre. Vi har et ønske om å være tilgjengelig for våre kunder og vi tar med oss dette i planleggingen før høstferien, og også foran neste sommer, sier Vinje.