NRK Meny
Normal

Må bosette enda flere flyktninger

Kommunene har så langt i år tatt imot rekordmange flyktninger, nå varsler regjeringa at de kommer til å be de ta imot enda flere til neste år.

Integreringsminister Solveig Horne på besøk i Steinkjer

Integreringsmister Solveig Horne var på Steinkjer for å presenteres regjeringas forslag til statsbudsjett.

Foto: Rita Kleven / NRK

Hittil i år har det kommet 13.246 asylsøkere. Det er om lag 4.500 flere enn i samme periode i fjor. UDI forventer at det til neste år vil komme minst 30 000 asylsøkere til neste år.

– Prognosene vi har fått for slutten av 2015 og 2016 er mye høyere enn de vi har hatt tidligere. Nå har vi et nasjonalt utvalg som skal se på disse tallene og så kommer Integrerings- og mangfoldsdirektoratet til å gå ut med en ny anmodning til kommunene om å ta imot enda flere flyktninger, sier integreringsminister Solveig Horne til NRK (Frp)

Statsråden skryter av Kommune-Norge for den jobben som er gjort så langt. Aldri før er det tatt imot så mange flyktninger og asylsøkere som det er gjort hittil i år. Så langt er det bosatt 29 prosent flere flyktninger enn på samme tid i fjor.

– Jeg vil rose kommunene. De har gjort en historisk god jobb med å bosette flyktninger det siste året, sier Horne.

Mer penger

I statsbudsjettet, som ble lagt fram i dag, var det ikke tatt høyde for at man forventer at kommunene må ta imot enda flere flyktninger til neste år. Ifølge regjeringa skyldes det at situasjonen har forandret seg drastisk bare i løpet av de siste ukene.

– Vi kommer til å komme med en tilleggsproposisjon der vi tar høyde for helt andre flyktningtall enn hva vi har gjort i budsjettet. Dette er en situasjon som vi følger nøye både med tanke på hva kommunene trenger, politiet og andre. Det vil komme mer penger enn det som har satt av i statsbudsjettet, sier Horne.

Kostbart

Hemne kommune i Sør-Trøndelag har de tatt imot mange flere asylsøkere i år enn tidligere. En av ti innbyggere er flyktning i kommunen.

Ordfører, Ståle Vaag, er klar på at det må komme en del ekstra penger for at kommunene skal klare å opprettholde dagens tilbud.

– Det koster å gi et tilbud til våre asylsøkere og flyktninger. Enten det gjelder helsestasjonen, tolketjenester, psykiatrisk sykepleier eller barnevern. Det koster mye penger for oss. Så jeg håper regjeringa ser den miss-matchen vi har i dag når de skal bevilge mer penger, sier Vaag.

Suliman, en av mange asylsøkere som bor på mottak i Kyrksæterøra