Lytter til reinsdyr som tramper rundt i snøen

De kommer fra Syria og Somalia og sitter på reinskinn og lytter til dyr som tramper rundt i snøen. Det er opplegget flyktninger er med på ved Kunstmuseet i Namsos.

Flyktninger i Namsos

Flyktningene i Namsos tegner opplevelsene de sitter igjen med.

Foto: Kjartan Trana / NRK

En gruppe flyktninger fra flere land er på besøk i Kunstmuseet Nord-Trøndelag. Nå skal de sitte helt stille på reinskinn i mørket, og bare lytte til lyden av dyrene som de aldri har sett før.

– Surrealistisk

– Det er sikkert litt surrealistisk, men jeg håper de får oppleve noe helt nytt som de ikke var forberedt på, sier museumspedagog Ingeborg Bodzioch til NRK.

Etterpå tar hun flyktningene med seg ned i kunstverkstedet. Der får de tegne og uttrykke seg rundt det de har opplevd. Ingeborg Bodzioch forklarer at det er veldig stor forskjell på flyktningene som kommer.

Ingeborg Bodzioch og Bjørg Tingstad

Ingeborg Bodzioch og Bjørg Tingstad hjelper flyktningene med å forstå det de har opplevd.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det finnes eksempler på virkelig gode kunstnere som mestrer vanskelige trykketeknikker, men også folk som aldri har tatt i en saks eller sett lim på en tube før.

– Vi håper dette vil være med på å stimulere fantasien, og vi gjør det også litt for at det er det samiske jubileumsåret, sier Ingeborg Bodzioch.

– Viktige impulser

Flyktningene får dermed et innblikk i en del av den norske kulturen de ikke var særlig kjent med fra før. Bjørg Tingstad er lærer for flyktninggruppa som er med på denne nokså merkelige dagen i Kunstmuseet.

– Det virker nok ganske sikkert småsprøtt det vi driver på med, men jeg tror det er et viktig avbrekk fra norskundervisningen. Det gir også viktige impulser, selv om de sikkert kan bli litt forvirret, mener hun.