NRK Meny
Normal

Lysere tider i sikte

Vi er inne i årets mørkeste dag, men i kveld ”snur” sola.

Sol
Foto: SOHO/ESA/NASA

Presis klokka 18.47 er solas sentrum aller lengst sør på himmelhvelvingen. Sola snur da sin sørlige bevegelse og begynner å krype nordover på himmelen igjen.

Langsomt lysere

I Trondheim stod sola i dag opp kl.10.01, og den går ned 14.31. Årets korteste dag har altså bare cirka fire og en halv time med fullt dagslys.

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaards skriver på sin astroblogg: Den 21. desember har Solen sin sydligste posisjon på himmelen. I Oslo kommer Solen denne dagen bare 6,5 grader over horisonten og dagen er nesten 13 timer kortere enn ved sommersolverv i juni.

Sol på vintersolverv

Sol på vintersolverv

Foto: NRK/ Jon Arne Hoff Johansen

Ved Polarsirkelen står Solen i horisonten og lenger nord er det mørketid. Etter vintersolverv kryper området med mørketid nordover, men først 15. januar kan Solen igjen sees fra Tromsø-området. På grunn av fjellene tar det enda lengre tid i selve byen. Daglengden øker bare meget langsomt den første tiden etter vintersolverv. I Oslo blir dagen 9 minutter lenger og i Trondheim 12 minutter lenger frem til årsskiftet.
Les mer på Knut Jørgen Røed Ødegaards astroblogg

Få som feirer

I tidligere tider falt vintersolvervet sammen med Luciadagen, men ved overgang til den gregorianske kalender, falt dette bort. I dag er det få som markerer solsnudagen.

Forfatter Birger Sivertsen har skrevet flere bøker om gamle tradisjoner og tror dette har med nærheten til jula å gjøre. – Nei, nå er tradisjonen mer eller mindre utdødd. Folk har mer enn nok med å forberede jula som kommer om bare noen få dager, mener Sivertsen.

Vekk fra sola

Årsaken til de korte dagene er jordaksens helning. På denne tiden av året vender den nordlige halvkule vekk fra sola. Om et halvt år vender vår halvkule mest mulig mot sola, og vi kan nyte sommeren med stor solhøyde og lange dager.