NRK Meny
Normal

Byelgene tilbake i marka

Viltpatruljen hjalp de to aggressive elgkalvene i Trondheim sentrum tilbake ut i skogen. Nå slakter de oppførselen til alle som stresset opp elgene.

Aggressiv elg, innesperra

Elgene ble mer og mer aggressive utover dagen.

Foto: Erlend Hillestad (NRK-tipser)

- Ja, det endte godt denne gangen. Vi fikk hjulpet elgene tilbake til marka dit de kom fra, forteller vakthavende i Viltpatruljen til NRK.

Aggressive

På onsdag måtte to elgkalver avlives etter at de hadde forvilla seg helt inn til bysentrum. I går var det to nye kalver som måtte gjerdes inne på et område ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Det var ikke langt unna at de to nykommerne også måtte bøte med livet.

- Nei, de var aggressive hele dagen. Men vi klarte i alle fall å roe dem såpass mye at de ble med opp i skogen igjen. Vi fant sporene deres fra turen inn til byen og tok dem med samme vei tilbake, opplyser Viltpatruljen.

Livsfarlig

NRK ble ringt opp av flere bekymra dyreelskere i går. Mange kunne ikke skjønne at det skulle være et nødvendig alternativ å avlive elgene. Nå gikk det også bra med dyrene denne gangen, men folk kan takke seg selv for at de satte elgene i fare, mener Viltpatruljen. Tross iherdige oppfordringer både fra dem og politiet nekta nemlig barn og voksne å fjerne seg fra området.

- Hadde folk holdt seg unna hadde ikke dette vært noe problem i det hele tatt. Men voksne skjønner tydeligvis ikke at det både er farlig og dumt å sende barna sine helt inntil elgene. Heldigvis gikk det bra denne gangen, sier vakthavende, som i går advarte om at elgene kan drepe hvis de blir terga opp lenge nok.

Kan skje igjen

Den siste uka har altså elger bevega seg ut fra sine naturlige omgivelser og inn til Trondheim sentrum ved to anledninger. Viltpatruljen er oppmerksomme på at det kan skje i igjen.

- Mora til disse kalvene har fått nye avkom og da forlater hun de eldre ungene. Da vet de ikke helt hvor de skal gjøre av seg. Derfor er det ingen garanti for at ikke disse eller andre elgkalver i samme situasjon skal trekke nedover til byen igjen, sier vakthavende til NRK.

Video ELG-ELGESETER-020610-ST_TL.mp4

Disse elgene måtte avlives på onsdag.