Hopp til innhold

«Lykkestoff» kan forklare hvorfor menn trenger lidenskap for å lykkes

Forskere har funnet en ny kobling mellom menn, lidenskap og autisme.

Spurt Groenewegen

MOTIVASJON: Det å brenne for en hobby eller et yrke er viktigere for menn enn kvinner. Menn trenger lidenskap for å bli best mulig, viser en ny studie.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Vi trenger å være motivert for å kunne prestere. En gulrot for å gi det lille ekstra.

I en ny studie ved NTNU, har forskere sett på om menn og kvinner blir motivert av de samme faktorene.

Og svaret er nei.

Menn er mer avhengige av lidenskap for å lykkes, og nå kan forskerne ha funnet ut hvorfor det er slik.

Årsaken kan være et av kroppens egne lykkehormon, kalt dopamin. Et stoff som også er nært knyttet til diagnosen autisme.

Fant en ny kobling

Dopamin er et signalstoff som skilles ut i hjernen vår. Stoffet kan gi en følelse av tilfredshet. Det henger ofte sammen med konsentrasjon, samt evnen til å lære noe nytt.

Ifølge den nye studien skiller menn ut mer av stoffet enn kvinner gjør.

Fra tidligere studier vet man at dopaminsystemet hos autister er svært aktivt. I tillegg er det kjent at fire av fem med denne diagnosen er gutter.

– Man vet at autister ofte blir sterkt opptatt av bestemte emner, og at disse i en periode kan bli altoppslukende. Her kan dopamin være involvert. Det sier forsker og professor ved NTNU, Hermundur Sigmundsson til NRK.

Disse ulike faktorene kan kanskje være en mekanisme som er med å bidra til å forklare menns behov for lidenskap, forklarer forskeren videre.

Den positive innstillingen er grunnlaget for den som lykkes. Selvdisiplinen avgjør styrken på og omfanget av innsatsen. Lidenskapen avgjør retningen, altså hva de blir gode til.

SAMMENSATT: Den positive innstillingen er grunnlaget for den som lykkes. Selvdisiplinen avgjør styrken på og omfanget av innsatsen. Lidenskapen avgjør retningen, altså hva man blir god til.

Foto: Illustrasjon av Hermundur Sigmundsson, NTNU

Klare forskjeller mellom kjønn

917 nordmenn, i alderen 14–77 år, deltok i undersøkelsen. De måtte svare på ulike spørsmål om lidenskap, selvdisiplin og positiv innstilling.

På seks av åtte spørsmål som handlet om lidenskap, scoret mennene høyere enn kvinnene.

Kvinner kan til gjengjeld ha større selvdisiplin, viser resultatene. Men forskjellen har aldri før blitt knyttet til nivåer av dopamin, etter det forskerne har kunnskap om.

Hermundur Sigmundsson

PROFESSOR: Hermundur Sigmundsson mener signalstoffet dopamin, menn sitt behov for lidenskap og autisme kan ha en kobling.

Foto: NTNU

Vil utnytte effekten av dopamin

Sigmundsson mener man kan bruke den nye informasjonen på en positiv måte.

– På skolen kan det være smart å la barn velge mer etter interesse, dersom nivået av dopamin for eksempel øker om man gjør noe motiverende. Også mer fysisk aktivitet i skolen kan øke utskillelsen av stoffet.

Man kan også være føre var når det kommer til små barn, sier professoren.

– Dersom de minste viser en sterk interesse for en spesiell ting, så kan det være smart å finne noe annet, i alle fall om barn viser tegn til autisme. Det er viktig å gi alle barn rikelig med utfordringer på mange områder i oppveksten.