Trondheim - Bodø åpnet

Luftsfartstilsynet og Avinor har åpnet luftrommet fra Trondheim til Stokmarknes.

Fly på Værnes

Flytrafikken fra Trondheim til Stokmarknes er åpnet og Widerøe gjør seg klar til avgang.

Foto: Erland Knutsen / NRK

«Avinor har sammen med Luftfartstilsynet og aktuelle flyselskap besluttet å åpne for begrenset flytrafikk i mellom Trondheim lufthavn, Værnes, og Stokmarknes, av en begrenset varighet fra klokken 09:00 i dag, fredag 16. april. Besluting er tatt på grunnlag i de siste meteorologiske data og er internasjonalt forankret.»

Dette skriver Avinor på sin hjemmeside fredag.

Widerøe er første flyselskap til å utnytte åpningen av luftrommet.

– Widerøe sendte et fly fra Bodø nå klokka 10, sier informasjonssjef Siw Sandvik i Widerøe.

– Vi har selvsagt mange færre passasjerer enn vi hadde i utgangspunktet. Det som er viktig er at vi har begynt å fly igjen. Nå begynner vi å få besetningene på plass. Vi er i gang.

Hva med folk som ennå ikke har skaffet seg billett. Kan de bare møte opp på flyplassen.

– Ja. Det er bare å møte opp. Eller de kan ringe vårt kundesenter 81 00 12 00.

Forbereder fly fra Værnes

– Akkurat nå nå er det ikke satt opp noen rutetider nordover så langt, men det gjøres forberedelser til å sette i gang flyginger, sier Hans Hokstad, driftssjef i Avinor for Trondheim Lufthavn Værnes.

Værnes har vært stengt helt siden i går. Det er derfor ingen passasjerer på flyplassen.

– Dette vil selvsagt ta litt tid. Vi har et par Widerøe-fly som gjør forberedelser til å fly nordover til Stokmarknes.

Det jobbes både med mannskap og teknisk klargjøring av flyet for å få det klart til avgang. Men det er fortsatt helt usikkert når dette flyet går.

SAS og Norwegian har ikke gitt lyd fra seg om at de skal sette i gang noen flyginger før klokka 15, sier Hokstad.

Trondheim Lufthavn Værnes holder åpent i seks timer fra klokken 09 for begrenset trafikk. Reisende oppfordres til å ta kontakt med flyselskapet for nærmere informasjon.

Asken klarner opp

Avinor skriver videre på sin hjemmeside:

«Restriksjonene ved kontrollområdet til Bodø kontrollsentral bli midlertidig opphevet og det åpnes for trafikk mellom Trondheim og Bodø. Situasjonen vurderes fortløpende. Det ligger forløpig an til at luftrommmet i området Bodø, Lofoten, Helgeland kan holdes åponet i 12 timer, mens luftrommet over Værnes kan holdes åpent i ca 6 timer.

Det kommer til å være en streng prioritering av hva slags trafikk som skal avvikles, men det er på det rene at ambulanseflygninger vil bli prioritert og enkelte passasjerflygninger.

Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter og gjeninnføring av ordinær trafikkavvikling. Passasjerer må fortsatt forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight.

Over andre områder av landet, inklusive store lufthavner som Oslo Lufthavn Gardermoen, Stavanger lufthavn, Sola, og Bergen lufthavn, Flesland, er luftrommet forsatt stengt.

Luftrommet over hele Norge ble stengt fra klokken 10:00 torsdag 15. april på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.»