Hopp til innhold

Luftambulanser får fly

Det var aldri forbud mot å fly ambulanseoppdrag, sier Luftfartstilsynet.

Redningshelikopter 330 skvadronen
Foto: Roar Hansen

Flyging i forbindelse med politi-, ambulanse-, forsvars-, søke- og redningsoppdrag er unntatt fra flygeforbudet, men må koordineres med Avinor/Lufttrafikktjenesten, opplyser informasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet.

– Det er selskapene selv som har valgt å sette fly og helikoptre på bakken. Det har aldri vært noe forbud, sier Kvarum til NRK.

Sto på bakken

Alle rednings og ambulansehelikoptere sto i går på bakken på grunn av vulkantåken fra Island.

Redningshelikoptrene på Ørland hovedflystasjon har vært tatt ut av tjeneste etter vulkanutbruddet.

– Vi har valgt å følge anbefalingen fra Avinor og har stått på bakken nå i to dager. Nå er vi i lufta igjen, sier major ved 330-skvadoronen på Ørlandet, Ståle Shirmer-Mikalsen til nrk.

Han er glad for at de igjen er klare for redningsoppdrag.

– Det føles bra å være i lufta igjen, men det er varslet at det kommer mer akske, så da kan det hende av vi må sette helikoptrene på bakken igjen, sier han.

Helikopteret til Norsk luftambulanse i Trondheim kom i gang igjen i formiddag etter at restriksjonsområdet fra Trondheim og nordover ble opphevet.

Prioriterer luftambulanser

Sikkerhetssjef Håvard Breivik ved Bodø lufthavn bekrefter at flyplassen nå er delvis åpnet, men at luftambulanser vil bli prioritert.

–Luftrommet er åpnet fra klokken 9, men situasjonen vurderes fortløpende. Luftambulanse og den typen virksomhet vil være prioritert, men det vil også gå noe kommersiell trafikk, sier han til NTB.

Kun noen av flyavgangene vil gå som normalt, og han oppfordrer derfor de reisende til å holde seg orientert på flyselskapenes nettsider.

–Vi vet ikke hvor lenge dette kan vare og prognosene kan endre seg i løpet av dagen, sier han.

I Bodø skulle første fly etter planen lette klokken 10.02.