NRK Meny
Normal

Lover penger til lakseveien

Byggingen av en ny riksvei 714 mellom Orkanger og Frøya kan starte neste vår.

Rv 714 i Snillfjord
Foto: Linda Bjørgan / NRK

Det sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Toppolitikerne i fylkesutvalget i Sør-Trøndelag forskuttererer i dag 6,5 millioner kroner til å planlegge den nye riksveien.

I tillegg skal kommunene Hitra, Frøya og Snillfjord bidra med 4,3 millioner kroner til planarbeidet.

Bompenger

Det rødgrønne flertallet vil søke om bomfinansiering for veien, mens fylkeskommunen skal betale halvparten av det den koster.

Fra årsskiftet overtar Sør-Trøndelag fylkeskommune ansvaret for lakseveien 714 fylkets øvrige fylkesveier.

-Tiden er overmoden for bygging av ny riksvei 714. Den utgjør en stor utrygghet for dem som bor der, det er mange trafikkulykker. Veien blir ofte sperret av trailere som står fast og veien hindrer en naturlig utvikling for laksenæringen på Hitra og Frøya rett og slett fordi veien er så dårlig, ikke minst på vinteren, sier Tore O. Sandvik til NRK Trøndelag.

Se video:

Video nsps_upload_2009_8_25_14_34_19_3065.jpg

1,5 milliarder

Den nye lakseveien har en kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner over 10 år. I følge planene for veien, skal mellom 50 og 60 prosent av konstnadene dekkes inn gjennom bompenger, resten skal Sør-Trøndelag fylkeskommune bidra med.

- Ingen er glade for at vi ikke klarer å finansiere veiene med offentlige midler i Norge. Men det er store behov og da må vi prioritere, sier Sandvik.

FrP kan velte planene

Utbyggingsplanene kan imidlertid bli veltet. Planene må behandles i Stortinget for å få konsesjon. Etter valget vil Stortinget få en ny sammensetning og Fremskrittspartiet har gjort det helt klart at de vil fjerne alle eksisterende bomprosjekter og gi avslag på alle nye søknader.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.