Hopp til innhold

Lover mer strøm til Midt-Norge

Regjeringen lover at kraftsituasjonen i Midt-Norge skal bli bedre, og neste år starter byggingen av kraftlinjen mellom Ørskog og Sogndal.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

Terje Riis-Johansen lover mer strøm til Midt-Norge.

Foto: Torbjørn Tandberg

Olje- og energidepartementet tar sikte på å gi konsesjon tidlig på vinteren slik at arbeidet på deler av strekningen kan komme i gang i 2011, opplyste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) på en pressekonferanse fredag.

Fornybar kraft

– Kraftledningen Ørskog-Sogndal vil være sentral for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. I tillegg vil denne kraftledningen utløse ny produksjon av fornybar kraft, spesielt i Sogn og Fjordane, sier statsråden.

Kraftledningen forventes å være ferdig i 2014.

Statnett fikk i 2009 konsesjon for bygging av luftkabel på hele strekningen. Dette utløste mange klager, og departementet ber nå Statnett søke konsesjon på alternative lufttraseer og for sjøkabel mellom Ørskog og Ørstad.

Sjøkabl for dyrt

Regjeringen åpner ikke for sjøkabel på hele strekningen mellom Ørskog og Sogndal.

Det vil ikke utløse nye fornybare energiprosjekter. Samtidig vil det bli uforholdsmessig dyrt og ta lang tid å realisere, ifølge departementet.

– Stort underskudd

Tor Inge Akselsen

Tor Inge Akselsen i Statnett.

Foto: Statnett

Kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett sier underskuddet på kraft i Trøndelag nå er veldig stort.

– Dette er den linja som skal tilføre Midt-Norge den kraften som regionen mangler i dag. Det betyr at når vi får den vil Midt-Norge ha en sikker strømforsyning, og det vil gi et grunnlag for at regionen vil få den samme strømprisen som resten av Norge, sier Akselsen til NRK.

Han sier at de også er avhengig av å få denne ledningen på plass, slik at de kan oppgradere andre kraftlinjer inn til Midt-Norge.

– For å få til det må vi koble fra strømmen på disse linjene, og det kan vi ikke gjøre før vi har en ny ledning fra Vestlandet på plass. Så vi får en stor utfordring om vi ikke får til dette, sier Akselsen.